O-STA

33. Settimana Ciclistica Lombarda skoraj dokončno odločena

Bergamo, Italija, 18. april - Po prvi, četrtkovi, etapi na 33. Settimani Ciclistici Lombradi je lep uspeh Deana Podgornika iz Elite KK Perutnina Ptuj tudi uradno potrjen. Prvo etapo pet dnevne kolesarke preizkušnje je zaključil na 7. mestu, ki šteje bistveno več glede na hudo konkuernco 18. klubov, večinoma iz boljših kategorij kot je TTIII, z le dvema sekundama zaostanka. Po drugi etapi na gorski kronometer, katere uradni rezultati za tiste, ki so se zvrstili od 10. mesta naprej so bili znani dokaj pozno, je Dean bil v skupni oziroma generalni razvrstitvi 20., vendar tretje in po besedah Srečka Glivarja najtežje etape Settimane Lombarde, ni zdržal, saj njemu gorske preizkušnje ne ležijo najbolje. Najboljši bo po tretji etapi v ekipi KK Perutnine Ptuj verjetno Mitja Mahorič, ki se je že na gorskem kronometru izkazal kot najboljši med zeleno-rumenimi kolesarji, saj je dirko zaključil na 22. mestu.

Druga etapa dirke je bila torej na gorski kronometer v dolžini 7,6 kilometra, s katerim varovanci Srečka Glivarja niso tako dobro opravili, kot bi lahko.

"Tretja etapa je zagotovo najzahtevnejša etapa te dirke," je povedal Srečko Glivar, ki po gorskem kronometru dolgo ni dobil rezultatov svojih varovancev in je zato le ugibal, kakšna strategija mu preostane za nadaljevanje dirke, od katere bi lahko veliko odnesli v smislu UCI točk, če bi nadgrajevali uspeh prve etape. "Etapa vključuje vzpon na legendarni klanec Madalena, ki je znan kot en hujših v Italiji. Tudi cesta je tam dokaj slaba, torej nevarnost tudi za kakšno poškodbo. Če jo odnesemo s kakšno dobro uvrstitvijo, bomo lahko do konca zdržali tempu ekip, ki so bolj izkušene na takšnih resnih tekmovanjih, za katero smo lahko samo veseli, da so nas povabili nanj", je še povedal Glivar, pred začetkom tretje etape.

Glede na težavnost gorskega kronometra in tretje etape se je že s kronometrom povsem podrl vrstni red po prvi etapi, ki pa bi zdaj lahko ostal približno takšen do konca drike, saj ravno gorske preizkušnje odločajo o prednostih, ki na koncu oblikujejo vrh generalne razvrstitve. Zmagovalec kronometra , Mehičan v italijanskem dresu Perez Cuapio, si je pridobil s pravim gorskim šprintom 3 sekunde prednosti pred 'zasledujočim' Švicarjem Zampierijem, ki tekmuje za italijanski klub, in 7 sekund pred Jonesom, državljanom Zimbabvea v poljskem klubu z italijanskim imenom. Dvojica Perez Cuapio - Jones je tudi tretjo etapo zaključila skupaj - v dvojnem solu. Nabrala sta si nekaj prednosti pred skupino 12 kolesarjev, na čelu z italijanom Gasparejem, v kateri žal ni bilo nikogar od slovenskih profesionalcev. S skupino s pol minutnim zaostankov pa je v cilj pripeljal kot najboljši iz Elite KK Perutnina Ptuj Tomislav Dančulovič in nato še z naslednjo skupino Mitja Mahorič, Boštjan Mervar in Massimo Demarin. Dančulovič lahko računa z uvrstitvijo okoli 15. mesta. Malo smole z zdravjem pa ima kot kaže Sašo Sviben, ki danes ni niti štartal, saj je zbolel. Naj spomnimo, da je bil po prvi etapi dokaj visoko in bi verjetno do konca dirke lahko pripomogel, če drugega ne, vsaj k skupinsko zadovoljivemu rezultatu.

Na vrhu generalne letvice se bo po tretji etapi zgodil le majhen preobrat. Mehičan Perez Cuapio še vedno vodi, Jones pa je zamenjal tretje za drugo mesto. Če jima uspe brez velikih pretresov izpeljati še zadnji dve etapi, bo ta, v duhu globalizacije (tudi v športu), zaznamovana dvojica odnesla največ točk s 33. Settimane Ciclistice Lombarde.

Jutrišnja, nedeljska, četrta etapa bo prav tako precej zahtevna in trener KK Perutnina Ptuj Srečko Glivar upa, da njegovi fantje odvozijo čimbolje in se še naprej držijo mota, ki ga je izrekel pred tretjo etapo, ki se je iztekla - "zdržati do konca v tempu ekip, ki so bolj izkušene na tako resnih tekmovanjih". Čaka jih 153,6 kiilometrov dolga etapa z nekaj manj strmine kot današnja, s startom v Castione della Presolana in ciljem v Clusone.

ZA OKVIR:

Zmagovalci 3. etape / 33. Settimana Ciclistica Lombarda:

1. Timothy Jones (Zim) Amore e Vita - Beretta

2. Julio A.Perez Cuapio (Mex) Ceramiche Panaria - Fiordo

3. Graziano Gasparre (Ita) Denardi Colpack

Generalna razvrstitev po 2. etapi / 33. Settimana Ciclistica Lomarda: čas/ zaostanek

1. Julio A.Perez Cuapio (Mex) Ceramiche Panaria- Fiordo 3:55:48

2. Steve Zampieri (Swi) Vini Caldriola - Sidermec - Saunier Duvals 0:03

3. Timothy Jones (Zim) Amore e Vita - Beretta 0:07

4. Giuseppe Muraglia (Ita) Formaggi Pinzolo Fiava Immobil. Ciarrocchi 0:14

5. Jef Peeters (Bel) Vlaadern - T-interim -Eddy Merckx 0:23

6. Gian Paolo Cheula (Ita) Vini Caldriola - Sidermec - Saunier Duvals 0:44

7. Paolo Lanfranchi (Ita) Ceramiche Panaria- Fiordo 0:48

8. Gianluca Tonetti (Ita) Tenax 1:06

9. Oscar Pozzi (Ita)Tenax 1:10

10. Vincenzo Di Falco (Ita) Mercatone Uno - Scanavino 1:20

Uradni rezultati prvih pet za 2. etapo - gorski kronometer / 33. Settimana Ciclistica Lombarda

1. Julio A.Perez Cuapio (Mex-Pan) 19.11

2. Steve Zampieri (Swi-Vin) 0.11

3. Timothy Jones (Zim-Amo) 0.15

4. Giuseppe Muraglia (Ita-Fpf) 0.22

5. Jef Peeters (Bel-Vla) 0.31

Uradni rezultati 1.etape 33. Settimana Ciclistica Lombarda / generalna razvrstitev:

1. Ivan Ravaioli (Ita) Mercatone UnoScanavino 3:36:01

2. Leonardo Zanotti (Ita) De Nardi Colpac 0:02

3. Nico Sijmens (Bel) Vlaanderen - T-iterim - Eddy Merckx enak čas

4. Oscar Pozzi (Ita) Tenax enak čas

5. Gian P. Cheula (Ita) Vini Cadirola - Sidermec - Saunier Duval enak čas

6. Uberlino Mesa Estepa (Col) Colubia Sella Italiana enak čas

7. Dean Podgornik (Slo) Perutnina Ptuj enak čas

8. Cristiano Frattini (Ita) Tenax 0:08

9. Steven Kleynen (Bel) Vlaanderen - T-iterim - Eddy Merckx 0:15

10.Paolo Lanfranchi (Ita) Ceramiche Panaria Fiordo 0:28

Dodatne informacije: Rene Glavnik, direktor Kolesarskega kluba PERTUNINA PTUJ, Jadranska 17, 2250 PTUJ, telefon: 02 77 86 701, fax: 02 77 86 701,