O-STA

Kaj storiti, da bo poslovanje s tujino prek vašega podjetja mogoče?

Naši svetovalci dobijo ob registraciji podjetij veliko vprašanj na temo poslovanja s s tujimi trgi. Zanima jih namreč, kaj morajo storiti, da imajo omogočeno poslovanje s tujino.

Za poslovanje na tujih trgih se je v primeru poslovanja z določenimi državami članicami Evropske unije potrebno prijaviti v sistem DDV (postati davčni zavezanec).

Kdaj morate postati zavezanec za DDV?

Zavezanci za DDV morate postati, ko v preteklih 12 mesecih presežete 50.000 EUR prometa (izdanih računov). Poleg tega se je potrebno prijaviti v sistem DDV, če želite izdajati račune podjetjem v državah članicah Evropske unije.

Presegli ste mejo 50.000 EUR ... Kaj zdaj?

Ko je vaš promet v zadnjih 12 mesecih večji od 50.000 EUR, se morate prijaviti v sistem DDV. Pozor: šteje se obdobje 12 mesecev, ne koledarsko leto!

[oblacek id=1 txt="Potrebujete pomoč na področju davčne optimizacije?" link='Pošljite povpraševanje!']

Želeli bi poslovati s tujino, pa ne veste kako?

Davčni zavezanec morate postati tudi v primeru, če nameravate izdajati račune strankam (podjetjem) v drugih državah članicah v Evropski uniji. V tem primeru podatek o višini prometa ni pomemben.

V primeru, da boste DDV obračunavali samo strankam iz tujine (slovenskim strankam pa DDV ne boste obračunavali) boste t.i. atipični zavezanec za DDV.

Če boste kot atipični zavezanec (skupno s slovenskimi in tujimi izdanimi računi) presegli mejo 50.000 EUR, pa boste postali "navaden" davčni zavezanec in boste davek obračunavali tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

Mogoče bi vas zanimalo tudi:

Znate izstaviti račun? Veste, kako je podjetnik obdavčen? Želite izvedeti več o DDV-ju? Obiščite naš seminar Abeceda poslovanja.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/05/18/kaj-storiti-da-bo-poslovanje-s-tujino-prek-vasega-podjetja-mogoce/