O-STA

Vračilo dohodnine: Že čez nekaj dni na računih zavezancev

Zavezanci, ki so v preteklem letu plačali preveč akontacije, lahko vračilo dohodnine na svojih transakcijskih računih pričakujejo 28. maja. Po drugi strani se rok za doplačilo premalo plačane dohodnine zavezancem izteče nekaj dni kasneje, tj. 1. junija.

Zavezanci, ki se jim čez nekaj dni izteče ali rok za doplačilo premalo plačane dohodnine ali pa zaradi preveč plačane pričakujejo nakazilo Finančne uprave RS (Furs), so informativni izračun dohodnine prejeli v začetku aprila. Tisti, ki so v izračunih našli nepravilne in pomanjkljive podatke oziroma je bila njihova davčna obveznost prenizka ali previsoka, se je rok za vložitev ugovora iztekel konec aprila. Ti zavezanci lahko sedaj namesto vračila ali doplačila dohodnine pričakujejo dohodninsko odločbo.

Pomembno! V primeru, če je vaša davčna obveznost previsoka in si takojšnega poplačila ne morete privoščiti, vložite prošnjo za odpis, odlog ali obročno odplačilo davčnih obveznosti.

Vračilo dohodnine tudi za preostale zavezance

Preostali zavezanci, ki informativnega izračuna dohodnine še niso prejeli, pa lahko Fursovo pošto v svojih nabiralnikih pričakujejo konec maja ali v začetku junija. Naslednji sveženj izračunov bodo namreč odpremili 29. maja.

Ko boste prejeli izračune, preverite pravilnost tako vpisanih podatkov kot samega informativnega izračuna dohodnine. Posebej bodite pozorni na:
[oblacek id=1 txt="Potrebujete pomoč davčnega strokovnjaka?" link='Pošljite povpraševanje!']

  • pravilnost osebnih podatkov
  • podatke o dohodkih (višini, čas prejemanja ...)
  • vzdrževane člane (število, čas vzdrževanja ...)

Če informativni izračun drži ...

V primeru, da so podatki v informativnem izračunu dohodnine pravilni, ne storite ničesar. Ko bo rok za ugovor potekel, bo izračun samodejno postal odločba o odmeri dohodnine.

Kot vedno doslej tudi tokrat velja, da v primeru, če bo znesek odmerjene dohodnine večji od zneska med letom plačane akontacije, boste morali razliko doplačati. V nasprotnem primeru, torej če bo znesek odmerjene dohodnine manjši od plačane akontacije, pa vam bo Furs nakazal razliko.

V primeru nestrinjanja sledi pritožba na izračun dohodnine

Pritožba na izračun dohodnine mora na Furs oziroma pristojni davčni urad prispeti najkasneje v petnajstih dneh od vročitve. Davčni organ bo navedbe zavezanca preveril, jih primerjal s svojimi podatki in izdal dohodninsko odločbo. Obrazec za ugovor najdete tukaj.

Pravilnost podatkov v informativnem izračunu dohodnine si lahko izračunate tudi z našim kalkulatorjem.

Informativni izračun dohodnine 2014

Za kakršne koli dodatne informacije lahko pokličete naše svetovalce na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si.

Pošljite nam povpraševanje

Pripravila: Anita Andrenšek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/05/19/vracilo-dohodnine-ze-cez-nekaj-dni-na-racunih-zavezancev/