O-STA

Spletna trgovina: Bi svoje izdelke prodajali preko spleta? Bodite pozorni na zakone

Spletna trgovina postaja v zadnjem času vse bolj aktualna, zato smo vam pripravili nekaj določil, katerih predpisov mora spoštovati prodajalec, ki se odloči za prodajo potrošnikom na takšen način.

Podjetje, ki se odloči za prodajo preko spleta, mora pri opravljanju svoje dejavnosti spoštovati naslednje predpise:

Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot),

Zakon o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT),

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1).

Preberite tudi Delo na črno: Inšpektorji opravili skoraj 5000 nadzorov.

V nadaljevanju povzemamo predvsem določila, na katera mora biti podjetje pozorno pri samem odločanju, oblikovanju in "odprtju" spletne trgovine.

[oblacek id=3 txt="Razmišljate o izdelavi spletne trgovine?" link='Pošljite povpraševanje!']

V skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot) so za podjetja, ki izvajajo prodajo po spletu, predpisana posebna pravila. Spletna trgovina oziroma sklepanje pogodb preko spleta sodi med t.i. pogodbe na daljavo in jih definira kot pogodbe o dobavi blaga in opravljanju storitev, ki se sklepajo med podjetjem in potrošnikom na podlagi organiziranega programa za ponujanje blaga ali storitev na daljavo, vodenega s strani podjetja, in pri katerih se za sklenitev uporablja izključno eno ali več sredstev za komunikacijo na daljavo (mednje sodi tudi splet).

Preberite tudi Spletna trgovina in sklepanje pogodb na daljavo - pravila EU.

Več informacije glede registracije dejavnosti in drugih pogojev lahko dobite na naši VEM točki DATA, kjer vam naši svetovalci svetujejo glede postopkov pred, med in po registraciji podjetja.

Vabljeni tudi na naš brezplačni seminar Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/05/25/spletna-trgovina-bi-svoje-izdelke-prodajali-preko-spleta-bodite-pozorni-na-zakone/