O-STA

Pozor, 30. junija se izteče prehodno obdobje za osebno dopolnilno delo

Le še dober mesec dni je ostalo do zaključka prehodnega obdobja za posameznike, ki so osebno dopolnilno delo začeli opravljati pred 1. januarjem 2015. 30. junija se namreč izteče rok, ko se morajo izvajalci osebnega dopolnilnega dela organizirati po novi zakonodaji.

Opravljate osebno dopolnilno delo po novi zakonodaji?

Pripravili smo nekaj informacij za vse, ki se pripravljate na ta korak:

Vsi, ki ste v okviru osebnega dopolnilnega dela opravljali turistično dejavnost, se boste morali organizirati drugače (predlagamo denimo odprtje s.p.), saj te dejavnosti s spremembami zakona o osebnem dopolnilnem delu ni več na listi A del, ki se lahko opravljajo kot osebno dopolnilnem delu.

Vrednotnica velja za koledarski mesec za posameznega izvajalca osebnega dopolnilnega dela. V primeru, ko posameznik večkrat na mesec npr. čisti pri istem naročniku, naročnik kupi eno vrednotnico. Če pa posameznik večkrat na mesec čisti pri različnih naročnikih, mora vsak naročnik zanj kupiti vrednotnico. V primerih, ko je zavezanec za nakup vrednotnice izvajalec del sam (dela pod točko B), kupi le eno vrednotnico za koledarski mesec, v katerem opravlja delo.

[oblacek id=2 txt="Postopek registracije podjetja je na VEM točki DATA brezplačen." link='Naročite se na termni!']

Izvajalec ob zaključku dela izstavi račun naročniku storitve. Če dobi plačilo v gotovini, mora pripraviti vezano knjigo računov (pred tem jo potrdi na FURS). Če je plačilo na TRR, je račun lahko poljubne oblike.

Preberite tudi:

Če se želite podrobno seznaniti z različnimi oblikami dela, vas vabimo na naš seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Bogdana Rejc, DATA d.o.o.

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/05/28/prehodno-obdobje-za-osebno-dopolnilno-delo/