O-STA

Normiranci lahko davčni obračun izpolnijo sami

Samostojni podjetniki imajo ob registraciji dejavnosti svojega podjetja na izbiro:

V primeru, da se samostojni podjetnik odloči, da bo imel status normiranca mu poslovnih knjig ni potrebno voditi. Davčna osnova se določi na podlagi prihodkov, zmanjšanih za zakonsko določenih 80% odhodkov.

Davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov lahko ugotovite z našim Informativnim izračunom za normirance. Računate lahko tako za leto 2014 kot tudi 2015.

Kalkulator za normirance

Davčni obračun lahko normiranci izpolnijo sami

Prednost normirancev je v tem, da je omogočena manjša birokratizacija poslovanja in s tem tudi manjši administrativni stroški. Torej letna računovodska poročila se ne pripravljajo niti ne oddajajo. Oddati je potrebno le letni davčni obračun, ki pa je zelo poenostavljen in ga lahko podjetniki izpolnijo tudi sami.

Preberite tudi Normiranci: Prihodkovni limit se preverja za vsako leto posebej.

Slabost je vsekakor v omejitvi odstotka priznanih normiranih odhodkov, ki znaša 80%, torej, če ima nek podjetnik visoke stroške je priporočljivo, da predhodno naredi predkalkulacije. Druga "slaba stran" je ta, da normiranci ne morejo uveljavljati nobenih davčnih olajšav, niti splošne, niti osebne za vzdrževane družinske člane niti ne olajšave za investicije, donacije, zaposlovanje itd..

Več o davčnih olajšavah si lahko preberete tukaj.

Vsem, ki razmišljate o samostojni dejavnosti v obliki s.p., svetujemo, da predhodno preverite, kaj je bolj ugodno za vaš primer, vašo situacijo in vašo dejavnost, saj boste le v temu primeru izbrali najbolj optimalno opcijo.

Za več informacij o vodenju knjig obiščite seminarja Kako voditi enostavno knjigovodstvo in Na kaj moram biti pozoren kot normiranec. Za pomoč pri odločitvi se lahko obrnete na naše svetovalce, ki so dosegljivi na telefonski številki 01 600 1530 in na e-mailu data@data.si.

Prijava na seminar

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/06/19/normiranci-lahko-davcni-obracun-izpolnijo-sami/