O-STA

Zavezanci, pozor: Rok za ugovor na dohodnino se izteče v ponedeljek

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Davčni organ informativne izračun dohodnine sestavlja na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga na podlagi uradnih evidenc in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki so jih davčni upravi posredovali zavezanci za dohodnino. Zavezanci, ki so informativne izračune dohodnine po pošti prejeli v začetku tega meseca, imajo časa le še do ponedeljka, 29. junija, da vložijo ugovor na dohodnino.

Vložitev ugovora priporočamo, če ste po prebiranju informativnega izračuna ugotovili, da podatki ne držijo, so pomanjkljivi ter v primeru, da je vaša davčna obveznost ugotovljena prenizko oziroma previsoko. Obrazec za ugovor zoper izračun si lahko naložite tukaj, poiščete pa ga lahko tudi na vseh finančnih uradih po Sloveniji. Ugovor lahko do izteka roka oddate tudi prek sistema eDavki. Po prejetem ugovoru pa vam bo pristojni davčni organ izdal dohodninsko odločbo.

Pri sestavljanju pritožbe vam bo v veliko pomoč Datin kalkulator za informativni izračun dohodnine 2014.

Obročno odplačilo davkov

Za fizične osebe, ki so hkrati davčni zavezanci, velja, da lahko zaprosijo za obročno odplačilo davčnih obveznosti. Gre za enostaven in hiter način odplačevanja davkov, lahko pa zaprosite za odplačilo v treh mesečnih obrokih. Več o tem si preberite tukaj.

Finančna uprava RS (Furs) pa lahko upravičenim zavezancem omogoča odobri tudi odpis ali odlog odplačila davčnih obveznosti. Tukaj lahko preverite, ali izpolnjujete pogoje.

Ugovor na dohodnino: Kaj se zgodi, če ga ne boste poslali?

V primeru, če ugovora na dohodnino ne boste vložili, bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba. Ugovora torej ne pošiljajte, če se z informativnim izračunom strinjate oziroma hkrati ocenite, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na izračunu.

Preveč plačane dohodnine bo na računih zavezancev konec julija

V primeru, da ste plačali preveč dohodnine, bo denar na vaših računih 27. julija. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine pa se bo iztekel dva dni kasneje, tj. 29. julija.

Pripravila: Anita Andrenšek

Povezava do prispevka: http://data.si/blog/2015/06/26/zavezanci-pozor-rok-za-ugovor-na-dohodnino-se-iztece-v-ponedeljek/