O-STA

Strategija trženja: poznate vaše kupce in konkurente?

Kaj sploh je strategija trženja in zakaj je tako pomembna? Začnimo na začetku. Dobro poznavanje kupcev je ključno za poslovno uspešnost podjetja: kdo so, kakšne so njihove želje in potrebe, kakšni so trendi v panogi, so bistvene informacije, ki jih morate imeti, da jih lahko prilagodite svojo ponudbo. Pri tem pa ni dovolj, da poznate zgolj kupce, ampak morate zelo dobro poznati tudi svoje konkurente - kupec vas namreč ocenjuje v primerjavi z njimi. Trženjski splet vam pri tem omogoči, da kupcem kar maksimalno prilagodite svojo ponudbo v primerjavi s konkurenti.

Pri analizi kupcev je pomembno, da jih ločite na določene segmente, bodisi po velikosti, panogi, lokaciji ali kakšnih drugih karakteristikah. Bolj podrobno analizo boste naredili, bolj jih boste spoznali in jim prilagoditi svojo ponudbo, predvsem pa se bolj osredotočili na nekatere od segmentov. Na ponudbo pa ne smete gledati absolutno: če namreč imate najboljši izdelek po najbolj ugodni ceni za vašega kupca, to ne pomeni, da vaš konkurent nima še boljšega za isto ceno. Zato je potrebno pogledati čez prag in pridobiti čim več informacij o konkurentih in njihovi ponudbi. Konkurente prav tako lahko analiziramo na več načinov: po velikosti, kakovosti, inovativnosti, ceni, lokaciji in drugih karakteristikah. Osredotočimo se predvsem na tiste, ki najbolj vplivajo na našo ponudbo.

Ko smo naredili oboje: analizo kupcev in konkurentov, lahko na zaznavnem zemljevidu narišemo, kako nas vidijo kupci v primerjavi s konkurenti. Poiščemo tistih nekaj edinstvenih razlikovalnih prednosti, po katerih nas kupci ločijo od konkurentov. Spet je lahko to cena, kakovost, inovativnost, bližina, reference, ugled ali še kaj drugega.

Potem nam ostane še zadnja naloga: da vse te ugotovitve prenesemo v trženjski splet. Segmentom kupcem prilagodimo izdelek oziroma storitev, ceno, distribucijo in promocijska orodja. Če smo vse to naredili po pravilih, potem se bo prej ali slej ta investicija poznala tudi v povečani prodaji.

Podjetniško izobraževanje: Strategija trženja, poznate vaše kupce in konkurente?

Na seminarju Strategija trženja: Poznate vaše kupce in konkurente boste izvedeli, kako narediti analizo kupcev in konkurentov ter kako se na trgu pozicionirate, da vas kupci ločijo od konkurentov. Prijavite se na s klikom na spodnji gumb.

Prijava na izobraževanje

Pripravil: mag. Dario Berginc, Data d.o.o.

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/07/03/strategija-trzenja-poznate-vase-kupce-in-konkurente/