O-STA

Vračilo DDV: Podaljšanje roka za oddajo DDV-VTD

Na spletnem portalu eDavki obveščajo, da so zaradi tehničnih težav pri oddaji obrazca DDV-VTD rok za oddajo obrazca podaljšali do 10.7.2015.

Kako oddati obrazec za vračilo DDV-VTD?

Spremembe glede izpolnjevanja obrazca za vračilo DDV davčnim zavezancem s sedežem v tretji državi:

  1. v polju "Številka računa oz. IBAN" se iz spustnega seznama izbere račun, na katerega davčni zavezanec želi, da se vrne denar. V primeru, da v spustnem seznamu ni računa, na katerega želi prejeti vračilo denarja, mora davčni zavezanec davčnemu organu najprej prijaviti račun prek obrazca DR-02 oz. DR-04. Na tej podlagi se lahko želeni račun za vračilo izbere v spustnem seznamu in nadaljuje z oddajo obrazca.
  2. če se v polju "Tip lastnika računa" izbere:
  3. Vlagatelj - v tem primeru se bo vračilo izvedlo na naveden račun in na naziv, ki je v zahtevku naveden kot zavezanec za vračilo;
  4. Zastopnik/Pooblaščenec - v tem primeru se bo vračilo izvedlo na račun in na naziv, ki je v zahtevku naveden kot pooblaščenec.

Banke običajno zavračajo denarna nakazila, kadar se lastnik bančnega računa in številka računa ne ujemata.

V primeru neujemanja teh dveh podatkov (številke bančnega računa z dejanskim lastnikom bančnega računa) se lahko zgodi, da se bo vračilo s strani banke vrnilo pošiljatelju (na FURS), kar posledično pomeni, da se bo pri ponovnem nakazilu znesek upravičenega vračila zmanjšal še za morebitne provizije, ki jih vsakokrat odtegnejo banke. Vračilo denarja bo tako lahko izvršeno z zamudo, hkrati pa še zmanjšano za vse morebitne provizije bank.

Preberite tudi Sistem eDavki omogoča vpogled v obračunane in plačane prispevke.

Znate izstaviti račun? Ali veste, kako uveljaviti strošek nakupa avtomobila in druge opreme? Ste seznanjeni z vsemi roki oddaj dokumentov, katerih podjetnik ne sme zamuditi? Vabljeni na naše izobraževanja Abeceda poslovanja, kjer vam bomo povedali več o tem, kakšne so vaše obveznosti.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/07/08/vracilo-ddvpodaljsanje-roka-za-oddajo-ddv-vtd/