O-STA

Si bodo društva še lahko izposojala blagajne?

Namen izvedbe postopka davčnega potrjevanja računov je pridobitev enkratne identifikacijske oznake računa od davčnega organa za vsak račun, plačan z gotovino, ki predstavlja potrdilo, da je bil ustvarjen promet pri gotovinskem poslovanju prijavljen davčnemu organu v dejanskem obsegu in ga zato ni mogoče naknadno prirediti z namenom utaje davka.

Uvedba davčnih blagajn je eden od ukrepov zmanjšanja obsega sive ekonomije, povečanja javnofinančnih prihodkov, učinkovitejšega pobiranja obveznih dajatev, pravičnejše porazdelitve davčnega bremena med zavezanci in večje zaščite potrošnikov. Sistem bo omogočal pregledno in zanesljivo evidentiranje gotovinskega prometa davčnih zavezancev, učinkovitejši nadzor ter preprečevanje davčnih utaj in goljufij na področju obveznih dajatev ter učinkovit nadzor gotovinskega poslovanja ter dela in zaposlovanja na črno.

Ste vedeli, da vas za delo na črno inšpektor lahko kaznuje z globo do 15.000 evrov? Več v prispevku.

Kako bodo račune po novem izdajala društva?

Društva si za izdajo računov na svojih prireditvah izposojajo registrske blagajne pri ponudniku, ki vnese artikle in ostale obvezne vsebine na računu.

Ali bo z uveljavitvijo nove zakonodaje s področja davčnih blagajn možno to blagajno uporabiti le kot neke vrste strojno opremo za izdajo računa, programsko pa bo vsako posamezno društvo samo dostopalo do sistema FURS?

Način, da bi imela društva skupno blagajno, ki bi si jo izposojala glede na svoje potrebe, bo tako mogoče tudi v primeru davčnih blagajn. Vsako društvo, ki si bo izposodilo blagajno, bo moralo pri izdaji računov uporabljati svoje namensko digitalno potrdilo.

Namensko digitalno potrdilo se uporablja pri izračunu ZOI in podpisovanju celotnega sporočila, ki se pošlje na FURS. Ob izposoji blagajne bo potrebno le-to predhodno ustrezno pripraviti in nanjo namestiti digitalno potrdilo posameznega društva oziroma bo potrebno prilagoditi programsko opremo, da bo omogočala izbiro med več različnimi digitalnimi potrdili, ki bodo nameščena na blagajni (ob upoštevanju ustreznih varnostnih zahtev).

Vas zanima, zakaj bo kupec brez računa moral plačati globo? Preberite tukaj.

Več informacij o gotovinskem plačevanju dobite na seminarju Abeceda poslovanja.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/07/31/si-bodo-drustva-se-lahko-izposojala-blagajne/