O-STA

Dopolnilno delo: Katere podatke mora vsebovati račun?

Nov sistem osebnega dopolnilnega dela se uporablja od 1. januarja 2015 dalje. Med novostmi, ki se uporabljajo glede osebnega dopolnilnega dela od 1. 1. 2015 dalje, so vrednotnice. Kdaj mora vrednotnico kupiti naročnik storitev in kdaj mora za nakup vrednotnice poskrbeti izvajalec, ki opravlja osebno dopolnilno delo, preberite tukaj.

Izdaja računov za opravljene storitve

Posameznik, ki opravlja osebno dopolnilno delo, mora izdati račun za vsako opravljeno delo v koledarskem mesecu ali za vsak promet z izdelki ali sadeži in zelišči, najmanj v dveh izvodih, od katerih prejme enega oseba, pri kateri se delo opravi, oziroma oseba, ki kupi izdelke ali sadeže in zelišča.

Izvajalec osebnega dopolnilnega dela kopije računov hrani deset let.

Katere podatke mora vsebovati račun?

Račun mora vsebovati najmanj naslednje podatke:

  • zaporedno številko,
  • osebno ime in naslov ter davčno številko izdajatelja,
  • kraj in datum izdaje,
  • specifikacijo opravljenega dela oziroma dobavljenih izdelkov ali sadežev in zelišč z mersko enoto in ceno ter skupno vrednost prodanega blaga oziroma opravljene storitve,
  • osebno ime in naslov osebe, pri kateri se delo opravi, ali kupca, razen, če je kupec fizična oseba,
  • podpis izdajatelja računa.

Oblika računa za izvajalca osebnega dopolnilnega dela ni predpisana. Za posameznika, ki opravlja osebno dopolnilno delo, ne veljajo pravila o izdajanju računov iz vezane knjige računov.

Preberite tudi Osebno dopolnilno delo: "Šušmarji" so lahko kaznovani s 7.000 evri.

Za izbiro najbolj optimalne rešitve iz stroškovnega vidika vam priporočamo obisk seminarja Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev. Seminar bo zanimiv in poučen tudi za vsakega posameznika, ki bi rad zaslužil pa še ne razmišlja o registraciji podjetja v tem trenutku.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/08/05/dopolnilno-delo-katere-podatke-mora-vsebovati-racun/