O-STA

Sezonsko delo za tujce po novem tudi brez dovoljenja za prebivanje

Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki ga je Državni zbor RS sprejel 16. 6. 2015, se bo začel uporabljati 1. 9. 2015.

Katere novosti prinaša novi zakon?

Novi Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev spreminja način pridobivanja dovoljenj za prebivanje in delo tujcev v Sloveniji. Po novem tujcu več ne bo treba pridobiti več vrst različnih dovoljenj, ampak se bo vodil en skupen postopek na upravnih enotah, na podlagi katerega se bo tujcu izdalo enotno dovoljenje za vstop, prebivanje in delo v Republiki Sloveniji.

Izjema je sezonsko delo

Izjema od enotnega dovoljenje je le dovoljenje za sezonsko delo za čas do treh mesecev, saj v tem primeru tujci, državljani tretjih držav, po novem ne bodo več potrebovali dovoljenja za prebivanje.

Zavod RS za zaposlovanje bo po novem izdal dovoljenje za sezonsko delo v primerih, ko se bo sezonsko delo izvajalo do 90 dni v koledarskem letu. V tem primeru bodo tujci sezonsko delo opravljali zgolj na podlagi dovoljenja za sezonsko delo in vizuma za kratkoročno prebivanje. Če država, iz katere tujec prihaja, nima vizumske obveznosti, bo tujec v Sloveniji prebival in delal zgolj na podlagi dovoljenja za sezonsko delo, saj dovoljenja za prebivanje tujec ne bo več potreboval.

V primeru, da bo sezonsko delo trajalo več kot tri mesece, ga bo tujec lahko opravljal na podlagi soglasja za sezonsko delo k enotnemu dovoljenju. Po načelu "vse na enem mestu" je tujcu po novem omogočeno, da si uredi enotno dovoljenje za delo in dovoljenje za prebivanje na enem mestu (na upravni enoti). Več o tem smo pisali že tukaj.

Po novem bo Zavod RS za zaposlovanje pred izdajo dovoljenja za sezonsko delo s kontrolo trga dela ugotavljal potrebe po delavcih. Dovoljenje za sezonsko delo bo izdal le v primeru, da v evidenci brezposelnih oseb ne bo primernih oseb.

Po novem zakonu se bo sezonsko delo lahko opravljalo le na podlagi sklenjenega delovnega razmerja.

Preberite tudi: Kontrola trga dela: Hrvati še ne bodo smeli prosto delati pri nas.

Data d.o.o. nudi svetovanje in podporo v postopku pridobitve vseh oblik delovnih dovoljenj, v postopku zaposlovanja s kontrolo trga dela, izvajanju storitev v Republiki Sloveniji in prijavi dela.

V kolikor ste imeli namen pridobiti dovoljenje za zaposlitev večinskega lastnika podjetja in še niste oddali vloge, vam svetujemo da se obrnete na naše svetovalce, da najdemo drugo ustrezno rešitev za vas.

V kolikor še niste naša stranka in imate namen registrirati podjetje v Sloveniji in se zaposliti, nam pošljite povpraševanje na data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 00 386 1 6001 530.

Podjetniške storitve DATA

Želite v svojem podjetju angažirati novo osebo in ne veste, kaj je za podjetje v tem trenutku najbolj optimalno s stroškovnega vidika? Vabljeni na seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/08/06/sezonsko-delo-za-tujce-po-novem-tudi-brez-dovoljenja-za-prebivanje/