O-STA

Dva tisoč podjetij bo moralo izpolniti vprašalnike s podatki o prihodkih

Med 1. septembrom in 1. oktobrom 2015 bo Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) okoli 2.000 podjetij s področij različnih poslovnih storitev pozvala k izpolnitvi vprašalnikov s podatki o prihodkih za leto 2014. Statistični urad RS (Surs) namreč letno ali dvoletno izvaja raziskovanja o poslovnih storitvah, da zagotavlja mednarodno primerljive podatke o podjetjih iz tega področja gospodarstva in o njihovem delovanju.

Podjetja morajo v vprašalnike vnesti računovodske podatke o prihodkih od prodaje, razčlenjene po storitvah oziroma proizvodih, in po sedežu njihovih strank.

V raziskave bodo vključena izbrana podjetja, ki ponujajo računalniške storitve, pravne storitve, računovodstvo, podjetniško in poslovno svetovanje, storitve pri zaposlovanju in posredovanju delovne sile in oglaševalska podjetja. Del podjetij bo v vzorec izbran z gotovostjo, del pa jih bodo na statističnem uradu izbrali naključno. Le podjetja, ki se ukvarjajo z izdajanjem programov, bodo vsa v vzorec vključena z gotovim izborom.

podatki o prihodkih

Vsi zbrani podatki so zaupni, zagotavljajo na statističnem uradu, varovani in se uporabljajo le v statistične namene, torej za zagotavljanje in prikazovanje zbirnih podatkov o množičnih pojavih. Kot taki so lahko po zakonu objavljeni samo združeni kot povprečja, vsote ali deleži. Iz njih torej ni mogoče prepoznati podjetja, na katerega se podatki nanašajo. Za objavo posamičnega podatka o podjetju pa bi se moralo s tem to podjetje izrecno strinjati s pisno privolitvijo.

Podatke bodo lahko izbrana podjetja oddala med 1. septembrom 2015 in vključno 1. oktobrom 2015 na vprašalnikih SSP/PS v elektronski obliki preko spletnega portala Ajpes. Vprašalnike si je na spletni strani Ajpes za posamične skupine storitev že mogoče tudi ogledati.

Našim strankam pri pripravi poročil pomagajo izkušeni računovodje. Za računovodske storitvesmo vam na voljo na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Preberite še Dober računovodski servis vam lahko prihrani veliko denarja.

Pripravila: Manca Borko Grimšič