O-STA

Novopečeni samostojni podjetniki bodo tržili svoja specialna znanja

Živahno dogajanje na VEM točki Data ni zamrlo niti v poletnih mesecih, saj so imeli svetovalci polne roke dela z registracijami podjetij.

Kljub temu, da se še vedno govori o krizi v gospodarstvu, se posamezniki odločajo za registracijo podjetja oziroma za samostojno podjetniško pot. Razlogi za ustanovitve novih podjetij so različni. Podjetniki se za to odločajo zaradi novih priložnosti ali širitve poslovanja, ko morajo odpreti novo podjetje, ko želijo uresničiti svojo podjetniško idejo ali pa zgolj ne želijo več pasivno čakati, da dobijo zaposlitev in se aktivirajo ter preizkusijo na podjetniški poti.

S čim se ukvarjajo novopečeni samostojni podjetniki?

Na naši VEM točki smo v letošnjih slabih dveh tretjinah leta opazili, da so samostojni podjetniki registrirali največ dejavnosti s področja poslovnih storitev. Odločili so se, da bodo svoje specialno znanje - svetovanje, usmerjanje in operativno pomoč pri poslovnih zadevah - ponudili drugim podjetjem na trgu. V porastu je bilo tudi registriranje najrazličnejših tehničnih storitev in osebnih storitve med katere sodijo kozmetične storitve, dejavnosti za nego telesa, svetovanje o zdravi prehrani, lažja fizična dela na domu in podobno. Glede na opravljene registracije že naštetim sledijo podjetniki, ki se bodo ukvarjali s trgovino in posredništvom pri prodaji izdelkov, podjetniki, ki bodo nudili izobraževalne storitve ter podjetniki, ki se bodo na trgu preživljali z oglaševanjem in marketinškimi storitvami. Med izobraževalnimi in športnimi dejavnostmi letos izstopajo podjetniki - športniki, ki se bodo v okviru podjetja ukvarjali z izobraževanji na športnem področju, osebnim trenerstvom, vadbami in podobnim. Preostale dejavnosti novih samostojnih podjetnikov, ki so se na naši VEM točki registrirali od začetka letošnjega leta do začetka avgusta, pa si lahko ogledate na spodnjem grafu.

Vir: Evidenca Data, poslovne storitve d. o. o.

Nove družbe z omejeno odgovornostjo bodo trgovale

Podjetniki, ki so letos na naši VEM točki ustanovili družbo z omejeno odgovornostjo (d. o. o.), so v svojem podjetju najpogosteje registrirali trgovinsko dejavnost. Sledijo jim podjetja, ki se bodo ukvarjala s proizvodnjo izdelkov, s poslovnim svetovanjem, gradbenimi storitvami in gostinstvom. Podrobnejši pregled področij, ki so jih registrirali lastniki družb na naši VEM točki v letošnjem letu, so prikazane na spodnjem grafu.

Vir: Evidenca Data, poslovne storitve d. o. o.

Preden se odločite za vstop na samostojno podjetniško pot, vas vabimo, da se udeležiteskupinskega svetovanja pred registracijo podjetja.

V podjetju Data novopečenim podjetnikom pomagamo z izobraževanji na podjetniškem, marketinškem, pravnem, računovodskem in drugih področjih, s svetovanji glede najrazličnejših vsebin in jim brezplačno pripravimo dokumentacijo, ki jo potrebujejo za ustanovitev podjetja na naši VEM točki Data. Tudi po registraciji podjetja poskrbimo, da novopečeni podjetniki lažje prebrodijo kritično prvo leto poslovanja in jim pomagamo pri vodenju poslovnih knjig ter izdelavi njihove spletne strani.

Pripravila: Marko Baloh in Bogdana Rejc

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/08/13/novopeceni-samostojni-podjetniki-bodo-trzili-svoja-specialna-znanja/