O-STA

Minimalna plača na pragu sprememb

Minimalna plača oziroma njena definicija se bo očitno v kratkem spremenila, saj je koalicija že napovedala podporo spremembi, za katero je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije zbrala 11.206 podpisov.

Iz minimalne plače naj bi bili po novem izvzeti dodatki za delo ponoči, v nedeljo in med prazniki ter na dela proste dneve. Zdaj dobijo delavci, ki delajo v manj ugodnem času, v vsakem primeru enako minimalno izplačilo kot tisti, ki ne delajo ob takih urah in dnevih. Bruto znaša trenutno minimalna plača 790,73 evra in neto 604,35 evra.

Dodatki za nočno delo, delo v nedeljo in ob praznikih bodo tako zelo verjetno morali biti plačani posebej.

Sindikati izpostavljajo, da gre za nizke zneske, saj v povprečju znaša dodatek za uro nočnega dela 1,58 evra in za uro nedeljskega 1,56 evra. Če en delavec z minimalno plačo torej dela na primer v trgovini, ki je odprta v nedeljo osem ur enkrat mesečno, bo njegova plača višja za 12,48 evra.

Po podatkih Ajpesa je junija med vsemi 36.398 zaposlenih prejemalo minimalno plačo, kar predstavlja okoli šest odstotkov vseh zaposlenih v Sloveniji. Od teh naj bi jih po podatkih sindikatov le 1,1 odstotka prejemalo dodatek za nočno in 1,3 odstotka dodatek za nedeljsko delo.

Obrtna zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije predlogu nasprotujeta.

Kakšna je letos minimalna plača si lahko preberete tudi tukaj.

Kalkulator za izračun plače

O nočnem delu smo že pisali tudi v članku Nočno delo med drugim prepovedano starejšim, o dodatku za delo v nedeljo in ob praznikih pa v prispevku ZDR-1: Dodatka za delo v nedeljo in na praznike se izključujeta.

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2015/09/10/minimalna-placa-na-pragu-sprememb/