O-STA

Bolniška odsotnost - vsak dan 34.000 ljudi ne pride v službo

Delodajalske organizacije zahtevajo, da bi država sprejela spremembe zakonodaje, s katerimi bi skrajšala število dni bolniške odsotnosti v breme delodajalca iz 30 na 20 koledarskih dni, v enem letu pa iz 120 na 90 dni. Nadomestila za čas bolniške odsotnosti bi znižali, maksimalno število dni v bolniškem staležu pa omejili.

Kako so trenutno urejene bolniške odsotnosti pri nas smo že pisali v članku Pravica do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela.

bolniška odsotnost

Hkrati si delodajalci želijo, da bi lahko od osebnega zdravnika zahtevali podatke o zdravstvenem stanju delavca in navodilih, ki jih je dobil za čas bolniške ter krepitev nadzora nad kršitvami bolniških odsotnosti, je danes poročal časopis Dnevnik. Po vzoru tujine si želijo tudi uvedbe čakalnih dni - od enega do treh dni, za katere delavec v bolniškem staležu ne bi prejel nadomestila plače. Prav tako bi stroške bolniške odsotnosti zaradi rizičnih nosečnosti iz delodajalcev radi prenesli na državo. Sindikati in zdravniška stroka so se željam delodajalcev že uprli.

Bolniška odsotnost lahkot traja tudi več let

Konec julija letos je bilo v bolniškem staležu več kot 45 dni skupaj 15.818 zavarovancev oziroma zaposlenih. Nad 45 dni ampak manj kot 6 mesecev je bilo iz delovnega mesta zaradi bolezni odsotnih največ, 7.988 zavarovancev. Še 3.947 zavarovancev je bilo odsotnih med 6 in 12 meseci, nad enim letom pa 3.883 zavarovancev.

Že več kot tri leta ni bilo v službi 345 zaposlenih, več kot pet let pa 27 ljudi.

Klikni za deljenje

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se povprečno trajanje enega primera bolniškega staleža v breme delodajalca in ZZZS znižuje. Pred dobrim desetletjem, leta 2004, je trajalo 13,7 dni, v letu 2009 11,7 dni, lani pa 10,6 dni. Po njihovih podatkih se je v istem obdobju iz 4,6 na 3,8 odstotka znižal tudi delež izgubljenih delovnih dni v breme ZZZS in delodajalcev.

V letu 2014 je bilo v Sloveniji 290.177 primerov začasne zadržanosti iz dela zaradi bolezni, poškodb in drugih zdravstvenih razlogov, na ZZZS pa ocenjujejo, da je glede na število zabeleženih dni bolniške odsotnosti vsak dan iz službe odsotnih 34.000 zaposlenih.

Morda bi vas zanimal tudi prispevek Sprememba odmernega odstotka za izračun nadomestila plače.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/09/14/bolniska-odsotnost-vsak-dan-34-000-ljudi-ne-pride-v-sluzbo/