O-STA

Registracija dejavnosti - podjetniki se najpogosteje odločajo za svetovanje

Tik pred iztekom prvih osmih mesecev letošnjega leta je bila druga najpogosteje izvedena registracija dejavnosti sobodajalstvo - registriranih je bilo 790 novih sobodajalcev. Največ novih podjetnikov pa je registriralo dejavnost drugo podjetniško in pravno svetovanje - skupaj se je za to dejavnost odločilo 1.547 družb z omejeno odgovornostjo, samostojnih podjetnikov in drugih pravnih oseb.

registracija dejavnosti

Podobno, da so se letos podjetniki najpogosteje odločali za trženje svojih specialnih znanj, smo ugotovili tudi na naši VEM točki, kar lahko preberete v tem prispevku.

Sobodajalci, ki so na drugem mestu, so se najpogosteje odločali za registrirano sobodajalstvo, o katerem si lahko več preberete v prispevku o delitveni ekonomiji.

Preko šeststo novih poslovnih subjektov je bilo registriranih za namene strežbe pijač (619), kar je po pogostosti tretja najpogostejša izbrana dejavnost v letošnjem letu. Pogosto so se podjetniki odločali tudi za restavracije in gostilne (278), za okrepčevalnice (197) in za priložnostno pripravo in dostavo jedi (150).

Na četrtem mestu po pogostosti so pravne osebe, ki imajo registrirano dejavnost drugih članskih organizacij (518).

Sledijo podjetja in druge pravne osebe na novo registrirane za računalniško programiranje (386) in za druge inženirske dejavnosti ( 332).

Po pogostosti nato sledi dejavnost cestnega tovornega prometa (323).

Pogosto registrirana dejavnost tudi trgovina preko spleta

Ob prodaji raznovrstnih izdelkov (na 8. mestu) je bila s področja trgovine zelo aktualna tudi trgovina na drobno po pošti in po internetu, trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z oblačili in nespecializirana trgovina na debelo, saj je bilo v vseh kategorijah registriranih preko 100 subjektov.

Skoraj tristo pravnih oseb je registriralo umetniško ustvarjanje (na 9. mestu) - 296, 162 dejavnost oblikovanja, aranžerstva in dekoraterstva ter 142 umetniško uprizarjanje. Dejavnost je registriralo tudi 121 arhitektov.

Zadnji v prvi deseterici glede na registrirane dejavnosti so športniki.

Letos je 279 pravnih oseb registriralo druge športne dejavnosti, od tega 118 poklicnih športnikov.

Klikni in deli

Glede na število registracij dejavnosti lahko sklepamo, da je veliko povpraševanja tudi po izobraževanjih, izpopolnjevanjih in usposabljanjih ter računovodskih, knjigovodskih in revizijskih storitvah ter davčnem svetovanju, saj se je za oboje odločilo po več kot 230 podjetij in podjetnikov.

Oboje vam nudimo tudi v našem podjetju, kjer imamo s temi dejavnostmi dolgoletne izkušnje.

Poslovno zanimive so letos tudi frizerske dejavnosti, kozmetična in pedikerska dejavnost ter dejavnosti za nego telesa. Visoko se uvrščajo tudi dejavnosti s področja gradbeništva - druga zaključna gradbena dela, gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih stavb in podobnega.

V prvih osmih mesecih več podjetij na novo odprtih kot zaprtih

Pozitivno je, da je po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) več podjetnikov na novo registriralo dejavnost kot jih je podjetje zaprlo. Do konca avgusta je bilo namreč v Sloveniji registriranih na novo 15.916 novih poslovnih subjektov, od tega slabi dve tretjini samostojnih podjetnikov (9.755) in 3.810 gospodarskih družb. Zaprlo pa se je 11.222 podjetij oziroma pravnih subjektov - največkrat so se za prenehanje dejavnosti odločili samostojni podjetniki (7.385) oziroma so se zaprle gospodarske družbe (2.318).

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/09/16/registracija-dejavnosti-podjetniki-se-najpogosteje-odlocajo-za-svetovanje/