O-STA

Davek na dodano vrednost ostaja enak

Davek na dodano vrednost bo očitno tudi po 1. januarju 2016 ostal 22 oziroma 9,5 odsoten. Vlada je potrdila novelo Zakona o davku na dodano vrednost, v njej pa predvidela, da bosta zvišani stopnji DDV, ki sta bili zaradi gospodarske krize sprejeti kot začasen ukrep, postali stalnica.

davek na dodano vrednost

Potrjena novela zakona o DDV predvideva tudi poenostavitev obračunavanja in plačevanja DDV ob uvozu blaga, o čemer smo že pisalitukaj.

Hkrati je vlada potrdila, da se bo še do 31. decembra 2018 uporabljala zvišan prag letnega prometa malih davčnih zavezancev za obvezen vstop v sistem DDV. Sloveniji je zvišanje praga za obveze vstop v sistem DDV iz 25.000 evrov na 50.000 evrov dovolil Svet Evropske unije, odobril pa je tudi podaljšanje.

Ukrep, zaradi katerega lahko mala podjetja vstopijo v sistem DDV šele ko presežejo 50.000 evrov letnega prometa, bi sicer naj veljal samo do konca tega leta. Višji prag za vstop v sistem DDV za mala podjetja predstavlja poenostavitev in vključenim davčnim zavezancem poenostavlja administrativne obveznosti. Davčni zavezanci, ki ne presegajo 50.000 evrov letnega prometa, so oproščeni obračunavanja DDV, a hkrati nimajo pravice do odbitka vstopnega DDV. Uporaba ukrepa je neobvezna, mali davčni zavezanci pa se lahko prostovoljno vključijo v sistem DDV. Če se odločijo, da bodo DDV obračunavali in plačevali, morajo to vnaprej priglasiti davčnemu organu, sistem DDV pa nato uporabljati najmanj 5 let.

Morda bi vas zanimalo še:

· Uvozne dajatve: V primeru vrnitve blaga povračilo ali odpust dajatev

· Plačilo DDV, ki ga zaračunate kupcem, možno tudi po plačilu računa

· Ali je vključitev v sistem DDV obvezna?

Vse o DDV-ju, vstopnem pragu v sistem in o obveznostih, ki jih imajo davčni zavezanci, izveste na seminarju Abeceda poslovanja. Če ste med normiranci ali pa bi to radi postali, pa obiščite tudi seminar Na kaj moram biti pozoren kot normiranec.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/09/21/davek-na-dodano-vrednost-ostaja-enak/