O-STA

Pri dveh delodajalcih za krajši delovni čas

Delavec se lahko za krajši delovni čas od polnega zaposli tudi pri dveh delodajalcih in tako doseže 40-urni delovnik. V tem primeru morata biti delodajalca pozorna na to, kako naredita obračun plače.

Pri zaposlitvi za krajši delovni čas se obračuna najmanj sorazmerni del plače.

Klikni in deli

Dve zaposlitvi za krajši delovni čas vplivata na to, kako se naredi izračun plače

Če je delavec zaposlen pri vsakem od delodajalcev za polovični delovni čas oziroma za 20-urni delovnik, se pri vsakem od njiju obračuna najmanj polovica plače. Če se je delavec dogovori z obema delodajalcema za minimalno plačo - torej za bruto plačo v višini 790,73 evrov - mu bo moral vsak od delodajalcev obračunati neto plačo od 395,37 evrov osnove.

Delodajalca bosta morala biti pozorna na to, da bosta obračunala tudi razliko do minimalne osnove za plačilo prispevkov. Za letos je ta za polni delovni čas 800,93 evrov.

Kalkulator za izračun plače

Ob bruto osnove za obračun minimalne plače 395,37 evrov je končni strošek za vsako posamezno podjetje brez upoštevanja dodatkov za prevoz in prehrano 459,02 evra mesečno. Z obračunom razlike do minimalne osnove za plačilo prispevkov, pa je znesek seveda še nekoliko višji. Oba delodajalca obračunata sorazmerni del prispevkov.

krajši delovni čas

Glede akontacije dohodnine pa je drugače. Delodajalec, pri katerem doseže delavec pretežni del dohodka, izračuna akontacijo dohodnine po dohodninski lestvici preračunano na 1/12 leta ter upošteva 1/12 olajšav. Drugi delodajalec pa obračuna akontacijo dohodnine v višini 25 odstotkov, ne obračuna pa nobenih olajšav.

Delavec in delodajalca se bodo morali dogovoriti tudi, kako se bodo delili ostali stroški za prevoz na delo in prehrano ter kako bo delavec koristil letni dopust. Ne glede na to, ali dela polni delovni čas pri enem ali dvema delodajalcema ali pa je morda zaposlen le za polovični delovni čas, delavcu pripadajo najmanj štirje tedni letnega dopusta. V skladu s kolektivnimi pogodbami, ki morebiti obvezujejo delodajalca, mu pripadajo tudi drugi dodatki.

Izračune so pripravili v našem računovodstvu.

Morda bi vas zanimalo še:

· Dopolnilno delo - za dodatnih osem ur na teden k drugemu delodajalcu

· Dodatki k plači tudi do 200 odstotkov urne postavke

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/09/21/pri-dveh-delodajalcih-za-krajsi-delovni-cas/