O-STA

Davčni inšpektorji znova izrekli prepoved opravljanja dejavnosti

Davčni inšpektorji so minuli teden na območju Novega mesta prepovedali opravljanje dejavnosti peku - zapečatili so mu poslovne prostore na vseh njegovih štirih lokacijah ter zasegli gotovino in baze podatkov iz računalniških blagajn. Pek je nato v manj kot 24 urah poravnal davčni dolg in odpravil nepravilnosti.

prepoved opravljanja dejavnosti

Inšpektorji bodo v postopku izvedbe davčnega inšpekcijskega nadzora še analizirali, ali je zavezanec v obračune dajatev zajel ves promet.

Davčni inšpektorji so namreč ugotovili, da je večkrat kršil zakonodajo - kot davčni zavezanec ni plačeval davka, kršil je delovno-pravno zakonodajo, posloval brez transakcijskega računa in brez priglasitve poslovnih enot. Zaradi vseh naštetih kršitev so mu davčni inšpektorji prepovedali opravljati dejavnost.

Davčni inšpektorji se za prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenje prostorov odločijo, ko ne morejo drugače doseči nadaljevanje kršitev.

Klikni in deli

Na Finančni upravi namreč ugotavljajo, da se zavezanci pogosto izogibajo prostovoljnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti, zato so se letos že 15-krat odločili za prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenje prostorov.

Zakon o finančni upravi davčnim inšpektorjem v 21. členu v primeru suma kršitev dovoljuje, da za 30 dni zasežejo listine ali elektronske podatke, v 37. členu pa, da za 15 dni zapečati poslovne prostore, dokumente ali predmete, če presodi, da bodo odtujeni, uničeni ali pa se bo kršitev nadaljevala. V zahtevnejših primerih lahko rok iz 15 dni podaljša do največ 60 dni.

Morda bi vas zanimalo še:

· Inšpektorji še intenzivneje nad kršitelje davčne zakonodaje

· Davčni inšpektorji taksistu izdali prepoved opravljanja dejavnosti

Obisk davčnega inšpektorja lahko doleti vsako pravno osebo. V primeru kakršnih koli vprašanj in nejasnosti se lahko obrnete na naše davčne svetovalce. Kontaktirate nas lahko preko telefona na 01 600 15 30 ali preko elektronske pošte data@data.si.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/09/22/davcni-inspektorji-znova-prepovedali-opravljanje-dejavnosti/