O-STA

Za zaposlovanje mladih še tri mesece

Delodajalci imate še tri mesece časa, da ob zaposlitvi osebe, mlajše od 30. let, uveljavite oprostitev plačila prispevkov delodajalca za dve leti.

zaposlovanje mladih

Novega sodelavca morate zaposliti za nedoločen čas, on pa mora biti neposredno pred zaposlitvijo 3 mesece prijavljen v evidenci brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje. Skrajni rok za uveljavljane tega ukrepa je 31. december 2015, velja pa za vse zaposlitve, ki ustrezajo zgoraj naštetim pogojem.

Delodajalec bo po tem 24 mesecev upravičen do oprostitve plačila prispevkov delodajalca za socialno varnost. Pri minimalni bruto plači znašajo ti prispevki 128,95 evra. Delodajalec spodbudo uveljavlja pri Finančni upravi RS ob oddaji REK obrazca.

Pri zaposlitvi mlajšega od 30 let lahko delodajalec prihrani najmanj 128,95 evra.

Klikni in deli

Več o prispevkih pri različni višini plač si lahko preberete v prispevkih:

· Izračun plače - koliko stane delodajalca Petra?

· Izplačilo plače - koliko stane delodajalca Aljaž?

· Izračun plače - poglejte si primer gospoda Zdravka

· Izplačilo plače - zadnja je začetnica Marina.

Kalkulator za izračun plače

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so opozorili na ukrep, so ob tem zapisali, da se je za koriščenje spodbude za zaposlovanje mladih od leta 2013 do konca julija 2015 odločilo 2.880 delodajalcev za zaposlitev 3.775 mlajših brezposelnih oseb (od tega 59 odstotkov moških in 41 odstotkov žensk). Tri četrtine brezposelnih mladih, ki so se zaposlili ob uveljavljanju tega ukrepa, je starih med 25 in 29 let.

V evidencah brezposelnih je sicer še vedno prijavljenih 23.844 mlajših od 30 let, kar pa je sicer za 12,7 odstotnih točk manj kot avgusta lani.

Če potrebujete pomoč pri zaposlovanju, pripravi pogodb o zaposlitvi ali uveljavljanju spodbud za zaposlovanje mladih, se lahko obrnete na naš podjetniški oddelek ali naše računovodstvo. Dosegljivi smo na 01 600 1530 ali na elektronski naslov data@data.si.

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2015/10/02/za-zaposlovanje-mladih-se-tri-mesece/