O-STA

Zaposlovanje - preveč družboslovcev, tiskarjev, šivilj

V nasprotju z deficitarnimi poklici se na trgu dela zaradi selitev celih segmentov gospodarstva, zaradi tehnološkega razvoja ali zaradi povpraševanju na trgu delovne sile neprilagojenega izobraževanja, pojavljajo tudi suficitarni poklici.

Zavod RS za zaposlovanje suficitarne poklice spremlja zaradi objave na portalu Eures - evropskem portalu za zaposlitveno mobilnost.

Delavci s temi poklici imajo težave pri zaposlovanju, saj je na trgu delovne sile po njih premalo povpraševanja.

O deficitarnih poklicih smo pisali v prispevku Deficitarni poklici - nočna mora delodajalcev.

Na trgu dela je preveč družboslovcev, delavcev za preprosta dela, tiskarjev in šivilj.

Klikni in deli

V Sloveniji je po podatkih zavoda za zaposlovanje trenutno preveč predmetnih učiteljev v osnovni šoli, sociologov, antropologov, filozofov, zgodovinarjev, politologov, novinarjev, prevajalcev, tolmačev, lektorjev in drugih jezikoslovcev, vizualnih umetnikov pa tudi strokovnjakov za razvoj kadrov in karierno svetovanje ter analitikov poslovnih procesov in organizacije dela.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Preveč je tudi tajnikov, uradnikov v računovodstvu in knjigovodstvu, kurirjev in dostavljavcev ter čistilcev, ki bi delali v uradih, hotelih in drugih ustanovah.

Med brezposelnimi je po podatkih zavoda za zaposlovanje tudi veliko skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo ter delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Nenazadnje je na trgu delovne sile tudi presežek tiskarjev in knjigovezov ter šivilj oziroma upravljavcev strojev za šivanje tekstila, usnja in krzna.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/10/06/zaposlovanje-prevec-druzboslovcev-tiskarjev-sivilj/