O-STA

PwC vodilni med BIG4

PwC je zabeležil letno povečanje prihodkov na globalni ravni v višini 10 % na 35,4 milijarde USD (23,34 milijarde GBP), kar je najvišja rast v zadnjih desetih letih.

Področje poslovnega svetovanja sedaj predstavlja več kot 30 % PwC-jevih skupnih prihodkov, saj so njihovi prihodki v poslovnem letu 2015 narasli za 18 % in znašajo 11,2 milijardi USD, na kar je med drugim vplival prevzem podjetja Strategy& (v preteklosti Booz & Company) aprila 2015.

PwC-jev oddelek za revizijo se je povečal za 6,2 % na 15,2 milijardi USD. Izgubil je pomembne stranke, kot sta npr. Tesco in Sainsbury, obenem pa je tudi pridobil pomembne stranke, kot sta npr. Vodafone in Santander. Njegova davčni prihodki so narasli za 7% na 8,9 milijard USD.

PwC-jeva britanska družba, ki je hkrati druga največja v mreži, je prihodke uspešno povečala za 9 % na 4,1 milijarde USD, pri čemer je bila še posebej uspešna na področju revizije in svetovanja.

Prihodki PwC-jeve največje družbe, PWC US, so zrasli za 10 % na 12,2 milijardi USD, pri čemer je bila družba uspešna na vseh oddelkih.

"Globalno poslovno okolje ostaja še naprej zahtevno s trajno nepolno gospodarsko sliko, geopolitičnimi težavami, ki ustvarjajo negotovosti za podjetja in močno konkurenco na trgu strokovnih storitev. Navkljub tem izzivom pa se je mreža PwC v poslovnem letu 2015 odrezala izjemno dobro z rastjo v višini 10 %, kar je prvič dvignilo prihodke preko 35 milijard USD," pravi predsednik PwC mreže, Dennis Nally.

"Naša največja rast v osmih letih je posledica pomembnega vlaganja v zaposlovanje najboljših ljudi, izboljševanje kakovosti naših storitev in ustvarjanje novih ponudb, kot je npr. podatkovna analitika. Prav tako smo nadaljevali s strateškimi prevzemi, ki dopolnjujejo in razširjajo našo osnovno dejavnost."

Družba je zabeležila rast na vseh svojih geografskih področjih, pri čemer je do največje rasti prihodkov prišlo na Bližnjem Vzhodu in v Afriki, kjer so prihodki zrasli za 11,4 % na 1,3 milijard USD. Sledita

Severna Amerika in Karibi z rastjo prihodkov za 12 % na 14 milijard USD. PwC-jeve družbe v Italiji so zrasle za 11 %, v Nemčiji za 8 % in v Franciji za 6 %.

Družba je v poslovnem letu 2015 zaposlila rekordnih 53.049 oseb, vključno z 24.600 diplomanti. V globalnem merilu je število zaposlenih naraslo za 6 % na več kot 208.000 oseb.

Družba EY je zabeležila globalno rast v višini 11,6 % na 27,4 milijarde USD (16,8 milijard GBP). Družba KPMG naj bi svoje rezultate sporočila decembra.