O-STA

Vabljeni, da se udeležite 6. PwC Fraud Foruma z naslovom "Naklepna slepota v slovenskem gospodarstvu."

Naklepna slepota, včasih poimenovana tudi naklepna ignoranca, je izraz, ki se uporablja predvsem v ameriškem pravnem redu (t.i. willful blindness ) in opisuje situacijo, v kateri se oseba skuša izogniti civilni ali kazenski odgovornosti za nedopustno dejanje tako, da namerno prezre ali ignorira dejstva, ki so podlaga za njeno odgovornost.

Čeprav se je izraz sprva uporabljal - in se še vedno uporablja - v pravnem kontekstu, pa se besedna zveza "naklepna slepota ali naklepna ignoranca" sedaj uporablja za vsako situacijo, v kateri ljudje svojo pozornost namerno odvračajo od kakšnega etičnega problema (na primer zato, ker bi reševanje tega problema terjalo precejšen napor).

V slovenskem pravnem prostoru se je termin naklepne slepote pričel uporabljati v povezavi z domnevnimi zlorabami v bančnem sistemu. Po sprejetju novele Kazenskega zakonika RS (KZ-1E) v preteklem letu, katere namen je med drugim doseči lažje dokazovanje naklepa oziroma krivde zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pa bi se doktrina naklepne slepote lahko tudi sicer pričela uveljavljati v slovenskem pravnem sistemu.

O tovrstni odgovornosti članov organov vodenja in nadzora bomo govorili na našem 6. Fraud Forumu, ki bo potekal 1.3.2018, v GH Union.

Vabljeni, da se nam pridružite.

Mojca Koder, Višja vodja forenzičnih projektov, vodja PwC Fraud Forums in Sanja Savič, Vodja področja pravnega svetovanja

Program:

08.30 - 09.00 Sprejem & zajtrk

09:00 - 09:15 Pozdravni nagovor, Per Sundbye, partner v PwC, vodja forenzičnih storitev za področje jugovzhodne Evrope

09:15 - 09:45 Pravni vidik odgovornosti organov vodenja in nadzora (odškodninska in kazenska odgovornost), mag. Sanja Savič, Vodja področja pravnega svetovanja v PwC Svetovanje d.o.o.

09:45 - 10:15 Zgodnji indikatorji finančnih prevar, mag. Mojca Koder, Višja vodja forenzičnih projektov v PwC Svetovanje d.o.o.

10:15 - 11:00 Bodimo točni, dopolnimo Descartesa: "Mislim iracionalno, torej sem.", dr. Igor Areh, izredni profesor za psihologijo, Fakulteta za varnostne vede, Univerza v Mariboru

11:00 - 11:30 Odmor za kavo in prigrizek

11:30 - 12:15 Koncept naklepne slepote, mag. Jože Kozina, višji državni tožilec, Specializirano državno tožilstvo

12:15 - 13:00 Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti z vidika gospodarskega prava, mag. Mojca Turinek, sodnica Okrožnega sodišča v Celju

Kdaj: Četrtek, 1. 3. 2018

Kje: GH Union, Miklošičeva 1, Ljubljana (Srebrni salon)

Cena seminarja: 60 €

Obvezne prijave pošljite najkasneje do 25. 2. 2018 na mailto: excellence.centre@si.pwc.com

Ob prijavi nam prosimo pošljite vse podatke, ki so potrebni za izdajo računa.

V primeru neudeležbe nam to, prosimo, sporočite na elektronski naslov najkasneje do 26. 2. 2018. V nasprotnem primeru vam bomo zaračunali administrativne stroške v višini 50 % cene seminarja.

Vabljeni!