O-STA

Davčne blagajne za plačevanje z bitcoini

Podjetja, pri katerih lahko kupci plačujejo z valuto bitcoin, bodo morala uporabljati davčno blagajno in davčno potrjevati račune. Po Zakonu o davčnem potrjevanju računov se namreč obravnavajo kot gotovina oziroma kot gotovini podobni načini plačila.

Računi, na katerih je prikazano plačilo z bitcoini, morajo imeti vse obvezne podatke po zakonu o davku na dodano vrednost. "Znesek na računu je lahko izkazan v kateri koli valuti, s tem da mora davčni zavezanec znesek DDV, ki ga je treba plačati ali popaviti, izraziti v evrih," pojasnjujejo na Finančni upravi RS (Furs).

IZOBRAŽEVANJE

Davčne blagajne

Če ste v dvomih, ali ste zavezanci za davčno potrjevanje računov ali ne, lahko svoje vprašanje zastavite tudi na našem seminarju, kjer vam bomo v uri in pol predstavili vse, kar morate vedeti o davčnih blagajnah.

Več informacij

Ker bitcoini niso zakonito plačilno sredstvo, mora biti znesek ob znesku v bitcoinih obvezno označen tudi v evrih. Kot podatek o računu se mora Fursu poslati znesek v evrih. "To posredno izhaja tudi iz priloge k Zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki kot zalogo vrednosti pri zneskih za plačilo predvideva le 2 decimalki, pir plačilih z bitcoini pa bo praviloma deceimalk več.

O tem, koliko davčnih zavezancev pri poslovanju uporablja bitcoine, na Fursu nimajo podatkov.

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2015/10/14/davcne-blagajne-za-placevanje-z-bitcoini/