O-STA

Davčne blagajne za zavezance brez interneta

Nekaterim podjetnikom kljub temu, da so zavezanci za davčno potrjevanje računov in bi davčne blagajne morali uporabljati, tega ne bo treba niti po izteku prehodnega obdobja. Prehodno obdobje se izteče 31. decembra 2017.

Uganka: Kdo bi moral uporabljati davčne blagajne, a mu jih ne bo treba?

Klikni in deli

Gre za planinske koče in druge tako fizično odmaknjene poslovalnice podjetnikov, da nimajo dostopa do internetne povezave niti preko mobilnih omrežij.

Pokritost Slovenije s signalom vsaj enega mobilnega operaterja, s katerim je omogočen dostop do interneta, je več kot 99-odstotna.

Oskrbniki bodo brez davčne blagajne

IZOBRAŽEVANJE

Davčne blagajne

Če ste v dvomih, ali ste zavezanci za davčno potrjevanje računov ali ne, lahko svoje vprašanje zastavite tudi na našem seminarju, kjer vam bomo v uri in pol predstavili vse, kar morate vedeti o davčnih blagajnah.

Več informacij

Po Zakonu o davčnem potrjevanju računov bodo morali oskrbniki pridobiti potrdilo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS, da nimajo dostopa do interneta. Na Agenciji so pojasnili, da bodo vse postopke za izdajo potrdil pripravili v drugi polovici leta 2017. Potrdilo bo sicer brezplačno in bo veljalo eno leto.

Če bodo oskrbniki in drugi podjetniki brez dostopa do interneta imeli potrdilo, bodo tudi po izteku prehodnega obdobja račune še naprej izdajali iz vezane knjige računov. Po izdaji računov iz vezane knjige računov bodo morali te račune v desetih delovnih dneh od izdaje potrditvi na davčnem uradu. Če bodo izdali malo računov, jih bodo lahko potrjevali tudi s pomočjo aplikacije na portalu eDavki.

Oskrbniki planinskih koč, ki imajo dostop do interneta preko katerekoli povezave, pa bodo račune v primeru gotovinskega poslovanja morali kot vsi ostali davčno potrjevati s pomočjo elektronske davčne blagajne.

Pri poslovanju z gotovino in sorodnimi načini plačila sicer Zakon o davčnem potrjevanju računa predvideva malo izjem. Ali ste med zavezanci za uporabo davčne blagajne, si lahko preberetetukaj in tukaj.

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2015/10/13/davcne-blagajne-za-zavezance-brez-interneta/