O-STA

Ponujena možnost, da bi bil lahko upokojenec samostojni podjetnik

Ministrstvo je predlagalo, da bi lahko upokojenec, če bi to želel, v določenih primerih tudi po upokojitvi še naprej delal kot samostojni podjetnik ter ob tem prejemal pokojnino. A člani Ekonomsko socialnega sveta o tem niso bili enotni, zato bo dokončno odločitev sprejelo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ministrstvo je sicer pripravilo kompromisni predlog s katerim želijo urediti dvojni status za vse tiste, ki bi se že lahko upokojili, vendar pa bi radi še dalje delali in ohranili dejavnost, a vseeno prejemali pokojnino.

Predlog mora v vsakem primeru še potrditi vlada in nato državni zbor.

Predlagali so več različnih možnosti, katero bi samostojni podjetnik - upokojenec lahko uveljavljal pa bi bilo odvisno od tega, koliko bi tudi po upokojitvi prispeval v pokojninsko blagajno.

Ministrstvo je predlagalo dve možnosti za samostojne podjetnike:

1. Samostojni podjetnik se bi lahko upokojil, nadaljeval z dejavnostjo in prejemal polno pokojnino, če bi bil ob tem star najmanj 63 let in imel 40 pokojninske dobe brez dokupa, dejavnost pa bi moral opravljati že najmanj 12 mesecev pred upokojitvijo. Hkrati bi moral v času upokojitve v svoji dejavnosti zaposlovati še eno osebo za nedoločen čas s polnim delovnim časom. Zase in za zaposlenega bi moral ves čas redno plačevati vse prispevke za socialna zavarovanja.

2. Samostojni podjetnik se bi lahko upokojil, nadaljeval z dejavnostjo in prejemal polno pokojnino, tudi, če bi dopolnil najmanj 65 let in bi imel 40 let pokojninske dobe brez dokupa, vendar pa mu v tem primeru ne bi bilo treba zaposlovati še ene osebe. Tudi v tem primeru bi moral še naprej plačevati polne prispevke za socialna zavarovanja.

Postopek registracije statusa samostojnega podjetnika je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, Data

Vsi ostali samostojni podjetniki oziroma osebe z dejavnostjo bi imele možnost, da prejemajo 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine, če že izpolnjujejo pogoje za upokojitev; tudi tisti, ki izpolnjujejo pogoje ali so se že upokojili po starih predpisih. Ostajala bi še vedno tudi možnost delne upokojitve ali delne reaktivacije za najmanj 4 ure na dan.

Tudi za tiste, ki čakajo na ureditev statusa, višji prispevki

Vsem, ki so že upokojeni po stari zakonodaji in se jim je že dvakrat podaljšal rok za uskladitev dvojnega statusa, bi lahko v skladu s predlogom še naprej prejemali pokojnino in opravljali dejavnost. Vendar pa bi morali po sprejetju predlaganega kompromisnega predloga plačevati višji pavšalni prispevek, kot do sedaj, in sicer v višini polovice polnega prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od najnižje pokojninske osnove.

Ministrstvo je namreč ocenilo, da je smiselno, da se upokojencem dovoli vztrajanje v zavarovanju in nadaljevanje s plačevanjem prispevkov, kljub prejemanju 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine.

Če ste samostojni podjetnik in bi se radi upokojili, se lahko pred tem obrnete na našo pravno službo, kjer vam bomo svetovali, katera možnost je za vas najprimernejša. Dosegljivi smo na elektronski naslov data@data.si ali telefonski številki 01 600 1530.

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2015/10/21/upokojenec-bi-lahko-bil-se-naprej-samostojni-podjetnik-a-soglasja-se-ni/