O-STA

Delitvena ekonomija - Uber že v Zagrebu

Delitvena ekonomija je prišla k našim sosedom in danes zjutraj so se lahko Zagrebčani v službo že odpeljali s pomočjo storitve Uber. Storitev za iskanje in nudenje poceni prevoza s pomočjo aplikacije je v uporabi od včeraj opoldan, v zadnjih mesecih pa si je aplikacijo na pametne telefone naložilo preko 13.000 ljudi iz Zagreba in okolice. Prevoz z Uberjem naj bi bil v Zagrebu za od 20 do 25 odstotkov cenejši od običajnih taksi prevozov.

Pri sosedih je na voljo le storitev UberX, s katero lahko prevoz ponujajo le licencirani taksisti, mediji pa poročajo, da je Uber pri uvajanju storitve tesno sodeloval z mestom Zagreb in hrvaškim ministrstvom za promet in finance. V Zagrebu je 1.360 licenciranih taksistov, točne številke tistih, ki bodo sodelovali z Uberjem, pa niso razkrili. Storitev UberPop, ki omogoča komurkoli, da lahko ponudi uporabnikom aplikacije prevoz, v Zagrebu ne bo na voljo. V podjetju Uber sicer že napovedujejo širitev storitve v Dubrovnik, Split in na hrvaške otoke pa tudi v Beograd.

IZOBRAŽEVANJE

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Na našem seminarju izveste, s katerimi oblikami dela lahko v Sloveniji ob službi legalno zaslužite dodaten denar.

Več informacij

Kdaj bi lahko Uber prišel k nam?

V začetku poletja so v Uberju, ki zaradi pocenitve prevozov po vsem svetu vzbuja proteste taksistov, napovedali, da se nameravajo razširiti tudi v Slovenijo. Kdaj se bo to zgodilo, ni znano. Lahko pa po načinu uvajanja storitve v Zagrebu in izkušenj iz nekaterih evropskih držav, kjer so ga zaradi nelojalne konkurence taksistom prepovedali, sklepamo, da bodo verjetno ubrali podobno pot kot v Zagrebu. V tem primeru tudi pri nas zelo verjetno ne bi bila na voljo storitve UberPop. Odelitveni ekonomiji in njenih omejitvah pri nas smo že pisali.

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2015/10/23/delitvena-ekonomija-uber-ze-v-zagrebu/