O-STA

Hobi in podjetništvo - registracija s. p. ali d. o. o. za peko slaščic

Če uživate v pripravi, ustvarjanju in peki slaščic in bi želeli svoj hobi spremeniti tudi v posel, vas čaka kar nekaj dela in tudi finančnega vložka.

Za začetek morate odpreti podjetje. Na VEM točki podjetja DATA lahko vsak dan registrirate družbo z omejeno odgovornostjo (registracija d. o. o.), dejavnost samostojnega podjetnika (registracija s. p.) ali brezplačno spremenite podatke že ustanovljenih podjetij.

Naslednji korak bo pravilna registracija dejavnosti. Če želite prodajati izključno vaše izdelke, morate registrirati vsaj naslednje šifre dejavnosti:

C10.710 Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic

ter

C10.720 Proizvodnja prepečenca in piškotov; proizvodnja trajnega peciva in slaščic.

Če boste poleg teh prodajali še slaščice, ki jih je naredil kdo drug, morate registrirati še dejavnost trgovine - G47.24 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s kruhom, pecivom, testeninami, sladkornimi izdelki.

Slaščičarstvo spada po Uredbi o obrtnih dejavnostih, ki je v veljavi od leta 2013, med obrtne dejavnosti, za katere je potrebno pridobiti obrtno dovoljenje. O tem, za katere dejavnosti vse potrebujete obrtno dovoljenje, smo sicer že pisali v prispevku Pred registracijo podjetja preverite, ali potrebujete obrtno dovoljenje.

Če želite doma peči slaščice in jih prodajati, morate pridobiti obrtno dovoljenje.

Klikni in deli

Postopke, izdajo in vpis v obrtni register vodijo na Obrtno podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in njenih območnih izpostavah. Članstvo v OZS pa sicer ni več obvezno, temveč prostovoljno.

Registracija s. p. ni dovolj - pridobiti morate obrtno dovoljenje

Pogoji za pridobitev obrtnega dovoljenja so navedeni v Obrtnem zakonu. Posameznik lahko pridobi dovoljenje, če ima ustrezno poklicno ali strokovno izobrazbo ustrezne smeri ali opravljeno ustrezno nacionalno poklicno kvalifikacijo. Dovoljenje lahko pridobi tudi oseba, ki je omenjeno dejavnost že opravljala.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Hobi, ki ga opravljate z veseljem, lahko spremenite v svoj posel in si sami ustvarite službo, v kateri boste počeli tisto, kar vas najbolj veseli. Na izobraževanju vam svetujemo, kako se tega lotiti tako, da boste ob ukvarjanju s hobijem tudi vsaj nekaj zaslužili.

Več informacij

Stroški za pridobitev obrtnega dovoljenja (odločbe in reprezentativnega obrtnega dovoljenja) znašajo skupaj 111 evrov, plačati jih je potrebno ob vložitvi vloge.

Jutri bomo objavili prispevek, kjer bomo zapisal več o pogojih, ki so vezani na opravljanje dejavnosti, ki veljajo za slaščičarstvo.

Za več informacij o pridobitvi obrtnega dovoljenja se lahko obrnete na svetovalce za podjetniško svetovanje oziroma na naše pravnike, ki so vam na voljo na 01 600 1530 ali po elektronski pošti nadata@data.si.

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2015/11/03/registracija-s-p-ali-d-o-o-za-peko-slascic/