O-STA

Visoki predstavnik britanskega Ministrstva za promet na dvodnevnem obisku v Sloveniji

V torek zvečer bo na dvodnevni uradni obisk pripotoval David Jamieson, parlamentarni podsekretar za ceste, cestno varnost, prevoze, logistiko in pomorstvo na britanskem Ministrstvu za promet.

Uradni del obiska se bo začel v sredo, ko se bo David Jamieson srečal s prometnim ministrom Jakobom Presečnikom in člani parlamentarnega odbora za infrastrukturo, sprejela pa ga bo tudi Danica Simšič, mestna županja. Še isti dan se bo v Mariboru srečal z županom Borisom Sovičem in vodstvom mariborskega letališča. V četrtek pa bo obiskal Koper in se poleg koprskega župana Borisa Popoviča sestal še z direktorjem Luke Koper

Brunom Koreličem ter Zdenkom Pavčkom, direktorjem prevozniškega podjetja Viator & Vektor.

Med svojim obiskom se bo David Jamieson seznanil s slovensko prometno politiko in s sogovorniki preučil nove možnosti za sodelovanje. Predstavil bo britanske izkušnje pri privatizaciji železniškega prometa in se s slovenskimi gostitelji pogovarjal o evropski prometni politiki in razvoju panevropske transportne mreže v okvirju koridorjev 5 in 10.

S prometnim ministrom bo pripotoval tudi Colin Poole iz mednarodnega oddelka za železnice, ki bo predstavnikom Slovenskih železnic, Agencije RS za železnice in slovenskega prometnega ministrstva predstavil britanski pogled na železniško prometno politiko v Evropski uniji.