O-STA

NAPOVEDNIK junij

3. junij: Britanski minister za Evropo Denis MacShane v Ljubljani Dopoldne se bo v Ljubljani mudil dr. Denis MacShane, britanski minister za Evropo. O aktualnih vprašanjih Evropske unije se bo pogovarjal z zunanjim ministrom dr. Dimitrijem Ruplom, z ministrom za evropske zadeve Milanom Cviklom, z novim predsednikom parlamentarne komisije za evropske zadeve Ljubom Germičem in s kandidatom za poslanca v evropskem parlamentu Lojzetom Peterletom.

3.-4. junij: Seminar o revitalizaciji urbanih središč British Council v Ljubljani organizira seminar ne temo revitalizacije urbanih središč, kjer bodo britanska podjetja in svetovalci predstavili svoje izkušnje. Seminar bo tudi odlična priložnost za izmenjavo izkušenj glede strukturnih skladov EU za projekte, ki so povezani s kulturo, ter za nove povezave med Veliko Britanijo in Slovenijo na tem področju. Seminarja se bodo udeležili predstavniki lokalnih vladnih uradov in kulturnih institucij.

4. junij: Obisk predstavnikov britanskega zunanjega ministrstva Predstavniki britanskega ministrstva za zunanje zadeve in ministrstva za finance se bodo 4. junija v Ljubljani sestali s slovenskimi predstavniki ministrstva za zunanje zadeve, Službe vlade za evropske zadeve in Službe vlade za strukturno politiko in regionalni razvoj. V času obiska bodo razpravljali o novi finančni perspektivi evropske unije.

8.-10. junij: Slovenski obrambni minister dr. Anton Grizold na obisku v Veliki Britaniji Na povabilo britanskega obrambnega ministra Geoffa Hoona bo v Veliko Britanijo odpotoval slovenski obrambni minister Anton Grizold. Tema pogovorov bo predvsem medsebojno sodelovanje v zvezi NATO, minister Grizold pa bo britanske sogovornike seznanil tudi o dejavnostih Slovenske vojske v Bosni in Hercegovini po odhodu Mednarodnih stabilizacijskih sil (SFOR). Pred zaključkom obiska se bo minister Grizold udeležil še proslave ob obletnici ustanovitve bolnišnice Royal Hospital Chelsea, katere guverner je sir Jermany Mackenzie, ki je med drugim tudi svetovalec Slovenske vojske.

14.-6. junij: Obisk gospodarske delegacije iz Londona Slovenijo bo obiskala skupina britanskih poslovnežev, ki iščejo poslovne partnerje v Sloveniji. Podjetja so aktivna v različnih panogah, seznam podjetij pa je na voljo na naših spletnih straneh: www.british-embassy.si ali na veleposlaništvu (vanja.lisic@fco.gov.uk).

14.-16. junij: Modna delavnica V Londonu bo v okviru programa Na stičišču idej potekala modna delavnica, namenjena osmim mladim strokovnjakom iz novih držav članic EU. Slovenijo bo zastopala modna oblikovalka Nika Urbas. Program delavnice bo obsegal ogled razstave modne kreatorke Vivienne Westwood v Muzeju Viktorije in Alberta, obisk Kraljevega kolidža za umetnost, Londonskega kolidža za modo in Inštituta za moderno umetnost ter pogovor s predstavniki priznanih britanskih modnih trgovin in blagovnih znamk, kot so Selfridges, Top Shop, Mandarina Duck in Pringle.

16.-18. junij: Delavnica s področja bioinformatike in post-genomike Mladi strokovnjaki s področja bio znanosti se bodo na Škotskem seznanili z novostmi na področju bioinformatike in post-genomike in obiskali tri pomembna znanstvena središča, in sicer v Dundeeju, Glasgowu in Edinburghu. Slovenijo bo predstavljala dr. Ruth Rupreht, ki želi med svojim obiskom navezati čimveč novih poznanstev na področju biotehnologije. Tudi ta delavnica sodi v okvir programa Na stičišču idej, o katerem si lahko več preberete na naslovu www.crossroadsforideas.co.uk.

28.-29. junij: Predstavitev poročnih in večernih oblek na Dunaju Skupina slovenskih podjetij bo na povabilo trgovinskega oddelka Britanskega veleposlaništva v Ljubljani obiskala Dunaj. Tam se bo predstavilo 30 britanskih oblikovalcev večernih in poročnih oblek. Dogodek organizira Britansko veleposlaništvo na Dunaju.

konec junija: Slovenski Premier na uradnem obisku v Veliki Britaniji Predsednik Vlade Republike Slovenije Anton Rop bo konec meseca odpotoval na enodnevni uradni obisk v Veliko Britanijo, kjer se bo srečal z britanskim premierom Tonyjem Blairom in zunanjim ministrom Jackom Strawom. Namen obiska je poudariti dobre odnose med Slovenijo in Veliko Britanijo, spodbuditi britanska podjetja k vlaganju v Slovenijo, pospešiti gospodarsko sodelovanje med državama in nadgraditi slovensko-britansko partnerstvo znotraj EU. Premier Rop se bo sestal tudi z županom londonskega Cityja in se z britanskimi poslovneži pogovarjal o poslovnih priložnostih v Sloveniji. Zvečer se bo udeležil proslave dneva slovenske državnosti v muzeju za oblikovanje Design Museum, ki gosti razstavo del mednarodno priznanih slovenskih oblikovalskih podjetij in drugih slovenskih oblikovalcev, ki želijo prodreti na britansko tržišče.