O-STA

NAPOVEDNIK marec

1.-2. marec: Slovenski predstavniki na poslovnem forumu o letališčih v Londonu Predstavniki Ministrstva za promet in Aerodroma Maribor se bodo na povabilo britanske vladne organizacije za spodbujanje mednarodne trgovine UK Trade & Investment in Britanskega veleposlaništva v Ljubljani udeležili poslovnega foruma o srednjeevropskih letališčih v Londonu. Foruma se bo udeležilo več kot 60 britanskih podjetij s področja letališke industrije, ki se bodo s predstavniki srednjeevropskih letališč pogovarjali o njihovih razvojnih načrtih in možnostih za sodelovanje. Slovenska delegacija se bo srečala tudi z namestnikom predsednika spodnjega doma britanskega parlamenta, sirom Alanom Haselhurstom, ki bo aprila obiskal Slovenijo.

1.-5. marec: Obisk predstavnikov Ministrstva za zunanje zadeve in slovenske policije v Veliki Britaniji Predstavnika Ministrstva za zunanje zadeve in slovenske policije se bosta udeležila tridnevnega obiska v Veliki Britaniji z namenom okrepiti bilateralno sodelovanje na področju migracijske politike in nezakonitega priseljevanja. Obiskala bosta Nacionalni urad za odkrivanje poneverjenih dokumentov, Upravo za migracije in državljanstvo, Upravo za mednarodno politiko ter Oddelek za varnost na letališču Heathrow. Projekt je finančno podprlo Britansko veleposlaništvo v okviru Akcijskega načrta za pomoč Sloveniji pri vključevanju v Evropsko unijo.

3.-5. marec: Slovenski predstavniki s področja trajnostnega razvoja na obisku v Veliki Britaniji Trije predstavniki slovenske vlade, Fedor Černe, sekretar Komiteja za trajnostni razvoj, Duška Radovan, iz Službe Vlade za strukturno politiko in regionalni razvoj, ter Inga Turk z Ministrstva za okolje, energijo in prostor se bodo v Veliki Britaniji mudili na tridnevnem obisku. Z britanskimi kolegi se bodo pogovarjali, kako se lotevajo trajnostnega razvoja na nacionalni ravni in na kakšen način v ta proces vključujejo nevladne organizacije.

8. marec: Sprejem ob dnevu Commonwealtha Britansko veleposlaništvo bo 8. marca v avli stolpnice na Trgu republike 3 obeležilo dan britanske Skupnosti narodov s sprejemom za britanske državljane in druge državljane Commonwealtha, ki živijo v Sloveniji. Tema letošnjega dneva Commonwealtha je Gradimo skupnost svobodnih narodov. Sprejema se bodo udeležili tudi slovenski gostje, častni konzuli držav Commonwealtha v Sloveniji pa bodo na njem predstavili države, ki jih zastopajo.

8.-13. marec: Obisk predstavnikov slovenske policije v Veliki Britaniji Trije predstavniki slovenske policije se bodo v okviru tridnevnega obiska v Veliki Britaniji sestali s predstavniki Policijskega Urada v Londonu (Metropolitan Police) in se seznanili z delom njihovega Oddelka za varovanje. Namen obiska je izboljšati učinkovitost in uspešnost slovenskega Urada za varnost in zaščito. Obisk je finančno podprlo Britansko veleposlaništvo v Ljubljani.

9.-13. marec: Obisk urednika Bančnega vestnika Emila Laha v Veliki Britaniji Na povabilo britanskega veleposlaništva bo v Veliko Britanijo odpotoval urednik Bančnega vestnika Emil Lah. Sestal se bo s predstavniki številnih britanskih finančnih ustanov (Ministrstvo za finance, Bank of England, The Royal Bank of Scotland, londonsko predstavništvo Nove Ljubljanske banke) ter z nekaterimi mediji (The Economist). Glavna tema pogovorov bo britanski bančni sistem in finančne storitve, s predstavniki medijev pa bo predvsem izmenjal izkušnje o poročanju medijev o finančnih zadevah.

11. marec: Predstavnika britanskega Ministrstva za ustavne zadeve v Sloveniji Dva predstavnika britanskega Ministrstva za ustavne zadeve, Andrew McDonald, direktor Oddelka za ustavne zadeve, in Edwin Kilby, vodja Oddelka za evropske zadeve, se bosta 11. marca mudila na enodnevnem obisku v Ljubljani. S slovenskimi predstavniki iz Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za pravosodje se bosta pogovarjala o reformi ustave, medvladni konferenci, programu Tampere II, usklajevanju evropskega pogodbenega prava, starševskih pravicah, alternativnem reševanju sporov, e-poslovanju, varstvu podatkov ter drugih temah. Srečala se bosta tudi z vodjo Okrožnega sodišča v Ljubljani.

11. marec: Obisk predstavnika Ministrstva za okolje, hrano in podeželje v Sloveniji Britanski strokovnjak Stephen Andersen iz Ministrstva za okolje, hrano in podeželje se bo udeležil enodnevnega seminarja na temo državne pomoči v kmetijstvu, ki ga organizira slovensko Ministrstvo za kmetijstvo, hrano in gozdarstvo. Seminar se bo odvijal na Ministrstvu in je namenjen predstavnikom javne uprave, ki bodo zadolženi za izvajanje državnih pomoči na področju kmetijstva. Seminar je finančno podprlo Britansko veleposlaništvo v okviru Akcijskega načrta za pomoč Sloveniji pri vključevanju v Evropsko unijo.

15.-26. marec: Izobraževanje za izboljšanje izvajanja zaščite in reševanja v primeru naravnih in drugih nesreč, Ig Uprava RS za zaščito in reševanje organizira v sodelovanju s Centrom za upravljanje naravnih nesreč iz Univerze v Bournemouthu 10-dnevno izobraževanje, da bi izboljšali nivo znanja upravljanja sistemov zaščite in reševanja in pripravljenost za naravne in druge nesreče v Sloveniji in jugovzhodni Evropi. Ciljna skupina so vodje in izvajalci z odgovornostmi za izvajanje zaščite in reševanja, ki so zaposleni na Upravi, drugih urgentnih postajah, vključno s policijo, gasilci in reševalci, medicinska pomoč, vojska, podjetja in nevladne organizacije. Dne 26 marca bo zaključna podelitev certifikatov, ki se je bo udeležil tudi britanski veleposlanik Hugh Mortimer. Sredstva za izobraževanje je zagotovil Sklad za preventivo globalnega konflikta pri britanskem Ministrstvu za zunanje zadeve.

19. marec: Seminar na temo Javne storitve - oskrba z vodo in energije z vidika varstva potrošnikov Zveza potrošnikov Slovenije bo 19. marca organizirala enodnevni seminar na temo Javne storitve - oskrba z vodo in energije z vidika varstva potrošnikov, na katerem bo predstavljena trenutna situacija na področju oskrbe z vodo in energijo v Sloveniji. Namen seminarja je okrepiti dialog z državnimi in lokalnimi oblastmi in pospešiti spremembe na tem področju v korist potrošnikov. Seminarja se bosta udeležila britanska predstavnika, Robin Simpson iz britanskega Nacionalnega sveta potrošnikov in Allan Asher, generalni direktor nevladne organizacije Energywatch. Na seminarju bodo v uvodu spregovorili državni sekretar z Ministrstva za gospodarstvo, Matjaž Logar, državni sekretar z Ministrstva za okolje, Radovan Tavzes, in britanski veleposlanik, Hugh Mortimer. Dogodek, ki ga je finančno podprlo Britansko veleposlaništvo, bo v okrogli dvorani na Trgu republike 3 v Ljubljani.