O-STA

Odprtje podjetja: Kako postati turistični vodnik?

Če imate radi nove izzive, nove kraje, potovanja, hkrati pa ste organizirana oseba, ki se znajde tudi pri delu z ljudmi, potem lahko svojo strast združite tudi s poslovnim svetom in postanete turistični vodnik ali turistični spremljevalec, se odločite za odprtje podjetja in greste na svoje.

Za to pa je prej potrebno opraviti izpit naTuristično gostinski zbornici pri Gospodarski zbornici Slovenije, da pridobite ustrezno izkaznico in svojo dejavnost opravljate legalno.

Turistični vodnik ni isto kot turistični spremljevalec

Razlika med turističnim vodnikom in turističnim spremljevalcem je, da lahko vodniki vodijo skupine turistov na območju celotne države Republike Slovenije in območju EU, čeprav nekatere države EU zahtevajo predhodno prijavo in notifikacijo. Dejavnost vodnika je opredeljena kot strokovno vodenje obiskovalcev po vnaprej določenem programu, spremljevalci pa opravljajo zgolj organizacijske in tehnične storitve za udeležence turističnih aranžmajev.

Izpit lahko opravljate praviloma vsak mesec, razen januarja, julija in avgusta. Seznam izpitnih rokov si lahko ogledate tukaj.

Kdo lahko opravlja izpit za vodnika ali spremljevalca?

Izpit lahko opravlja vsak, ki ima končano najmanj srednjo strokovno izobrazbo in znanje vsaj enega tujega jezika na nivoju srednje šole. Opravlja se v slovenskem jeziku. Za vodnika je izpit nekoliko bolj zahteven. Če želite postati le lokalni turistični vodnik, pa morate opraviti tudi izpit lokalne skupnosti, skupine pa lahko nato vodite le na določenem območju.

Za opravljanje tako izpita za vodnika kot tudi spremljevalca boste odšteli 200,29 evrov, k temu je potrebno dodati še stroške izdelave izkaznice, ki znašajo 18,78 evrov. Vsako leto boste moral podaljšati letno registracijo, kar vas bo stalo nadaljnjih 10,57 evrov.

Nič več z osebnim dopolnilnim delom - čaka vas odprtje podjetja ali registracija s. p.

Klikni in deli

Zaradi spremembe zakonodaje turistični vodnik ne morete več biti v okviru osebnega dopolnilnega dela./tweet]

Od letos lokalni turistični vodniki te dejavnosti ne morejo več opravljati kot osebno dopolnilno delo, saj je bila ta dejavnost umaknjena iz pravilnika o osebnem dopolnilnem delu oziroma izseznama del, ki jih lahko opravljate kot osebno dopolnilno delo. Sedaj morajo tudi lokalni turistični vodniki imeti urejen status samostojnega podjetnika ali se odločiti za odprtje podjetja to velja tako za tiste, ki jim je vodenje osnovna dejavnost, s katero se preživljajo, kot tudi tiste, katerim je vodenje samo dodatna dejavnost. Seveda se lahko odločijo tudi za odprtjepopoldanskega s. p.

Ustanovitev in registracija s.p. je hitra in enostavna na naši VEM točki. Za brezplačno registracijo s. p., popoldanskega s. p. ali odprtje podjetje (d. o. o.) nam pišite na naslov data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 6001 530 in rezervirajte svoj termin.

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2015/11/09/odprtje-podjetja-kako-postati-turisticni-vodnik/