O-STA

Delo upokojencev: plača in 20 odstotkov pokojnine

Na ministrstvu so Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju dodali še novelo, ki bo obnovila člene o poklicnem zavarovanju in preuredila člene o ohranjanju dvojnega statusa za tiste, ki bi se že lahko upokojili, vendar še vedno želijo delati in ohraniti samostojno dejavnost, obenem pa prejemati pokojnino. Novela zakona, ki na novo ureja delo upokojencev, bo predvidoma vstopila v veljavo 1. januarja 2016.

V primeru, da ne bi prišlo do spremembe zakona, bi se morali podjetniki do konca tega leta odločit ali bodo še naprej opravljali samostojno dejavnost (s. p.) ali pa se bodo upokojili in prejemali pokojnino.

Ureditev dvojnega statusa za delo upokojencev

Novela zakona sledi načelu enakosti tako, da bo omogočila posebno obliko dvojnega statusa oziroma delo upokojencev vsem kategorijam zavarovancev. Vsi upokojenci bodo lahko, če bodo želeli, po izpolnitvi pogojev za upokojitev, prejemali 20 odstotkov pokojnine ob plači, če bodo še naprej delali. To bo po novem veljalo za vse zaposlene z izpolnjenimi pogoji za upokojitev, ne glede na to, ali bodo zaposleni pri delodajalcu ali pa bodo opravljali samostojno dejavnost (s. p.).

IZOBRAŽEVANJE

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

V Sloveniji poznamo več različnih oblik dela, ali veste, katera je glede na vaše okoliščine najbolj primerna? Ali veste, kako so obdavčene?

Več informacij

Teh 20 odstotkov pokojnine bodo lahko prejemali, če bodo izpolnili pogoje za starostno ali predčasno upokojitev, hkrati pa si bodo sami ali pa jim bo delodajalec še naprej plačeval polne prispevke za socialno varnost.

Ta institut za delo upokojencev bodo lahko po novem uporabili upokojenci tudi po tem, ko bodo že starejši od 65 let.

Kompromisni predlog za delo upokojencev, ki so ga na ministrstvu predstavili sredi oktobra (o njem smo pisali tukaj), ni bil sprejet.

Zavarovanci delovno aktivni najmanj dve in ne štiri ure na dan

Novela spreminja tudi pogoje ponovnega vstopa v zavarovanje oziroma delno upokojitev.

Upokojenec oziroma oseba, ki prejema starostno, predčasno, vdovsko in družinsko pokojnino in želi ponovno ali še naprej opravljati dejavnost ali se delno zaposliti, se bo lahko ob delu upokojila ali se reaktivirala. Po novem bodo lahko upokojenci po izpolnitvi upokojitvenih pogojev ostali delovno aktivni za najmanj dve uri dnevno oziroma deset ur tedensko in ne le za najmanj za štiri ure na dan, kot je to velja do sedaj.

Tudi samostojni podjetniki, družbeniki, delavci in kmetje bodo tako z novelo dobili možnost, da prejemajo 75 odstotkov pokojnine, če bodo v zavarovanje vključeni za najmanj dve uri na dan.

Kot izhaja iz obrazložitve novele zakona, "delna pokojnina omogoča dvojni status upokojenca in zavarovanca, pri čemer se s spremembo zagotavlja še fleksibilnejši prehod iz aktivnega obdobja v upokojitev".

Lestvica:

75 odstotkov pokojnine, ko zavarovanec dela dve uri na dan oziroma od 10 do 14 ur tedensko,

62,5 odstotkov pokojnine, ko zavarovanec dela tri ure na dan oziroma od 15 do 19 ur tedensko,

50 odstotkov pokojnine, ko zavarovanec dela štiri ure na dan oziroma od 20 do 24 ur tedensko,

37,5 odstotkov pokojnine, ko zavarovanec dela pet ur dnevno ali od 25 do 29 ur tedensko,

25 odstotkov pokojnine, ko zavarovanec dela šest ur na dan ali od 30 do 34 ur tedensko,

12,5 odstotkov pokojnine, ko zavarovanec dela sedem ur dnevno ali od 35 do 39 ur tedensko.

Predlogi obrtnikov ostali neupoštevani

Pokojnina ni privilegij, menijo na Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, temveč je zasluženo pravico zavarovanca, ki si je slednje pridobil z dolgoletnim plačevanjem prispevkov v določene obdobju. Do pokojnine bi moral biti zato po njihovem mnenju upravičen vsak zavarovanec, ki izpolnjuje pogoje za predčasno ali starostno prejemanje pokojnine, čeprav želi še naprej delati ter ohraniti svojo dejavnost.

OZS je zato zahtevala, da se dvojni status za samozaposlene oziroma delo upokojencev uredi tak način, da takoj, ko zavarovanec izpolni oba pogoja za starostno upokojitev, začne prejemati polno pokojnino, pri čemer mu je hkrati dovoljeno tudi opravljanje in ohranjanje dejavnosti. Ta zahteva ni bila upoštevana.

V povprečju 20 odstotkov pokojnine pomeni 122 evrov

Trenutno izpolnjuje pogoje za delo upokojencev in prejemanje 20 odstotkov pokojnine predvidoma 3.500 oseb. Če se bodo za to možnost odločili vsi potencialni upravičenci, bo to državo stalo 5,1 milijona evrov. Posameznik bo ob plači v povprečju iz pokojninske blagajne prejel še 122 evrov.

Vendar pa bodo vsi, ki se bodo odločili za to možnost, prispevali tudi dodatne prispevke v pokojninsko blagajno, saj bodo morali še naprej ostajati vključeni v pokojninsko zavarovanje. Za pokojninsko blagajno bo tako to pravzaprav pomenilo dodatne prihodke - zavarovanci, ki bi že lahko prejemali polno pokojnino bodo namesto tega prejemali le 20 odstotkov pokojnine in hkrati plačevali polne pokojninske prispevke.

Če bi se za to možnost odločilo le 500 zavarovancev, bi to na leto pomenilo dodaten prihodek za pokojninsko blagajno v višini 2,2 milijona evrov (v primeru, da prejemajo povprečno plačo) in dodaten prihranek v višini 3,7 milijona evrov (pokojnine, ki jih ne bo potrebno izplačati).

Z institutom 20 odstotkov pokojnine bo plači bo država pravzaprav prihranila in zaslužila.

Klikni in deli

Osebam, ki opravljajo samostojno dejavnost in bi po prej veljavnih pravilih morale statuse uskladili do 31. 12. 2015, bo novela omogočila, da svojo dejavnost opravljajo še naprej. Samozaposlenih, ki bodo po spremembah zakona lahko prejemali delno pokojnino, je 2.225. Za vključitev v obvezno zavarovanje za najmanj dve uri na dan bodo plačevale za 20 evrov višji prispevek kot do sedaj.

Več o noveli zakona, si lahko preberete tukaj.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/12/04/delo-upokojencev-placa-20-odstotkov-pokojnine/