O-STA

5 napotkov, kako izboljšati upravljanje s časom

Želite bolje izkoristiti čas, ki ga imate v službi, a ne veste kako? Upravljanje s časom je vrlina, ki jo cenijo mnogi podjetniki. Včasih se morda zdi, da je v enem dnevu premalo ur, da bi dokončali vsa opravila, a veliko boste naredili že, če spremenite razmišljanje in bolje izkoristili čas, ki ga imate. O času so se razpisali tudi na spletni strani Univerze na Floridi.

1. Sestavite seznam obveznosti

Obveznosti, ki jih morate opraviti v enem dnevu oziroma osemurnem delovniku, napišite na list papirja ali pa si izdelajte tabelo z opravili, ki jih še niste uspeli dokončati. Seznam opravil imejte vedno pri sebi, saj boste lažje ugotovili, katere obveznosti ste že opravili in katerih ne. Izdelajte več tabel, kjer bodo opravila ločena glede na vrsto dela. To pomeni, da imate na primer eno tabelo za stvari, ki jih morate prebrati, drugo za ljudi, ki jih morate poklicati. Nato si izdelajte urnik, kako in kdaj boste uspeli posamezno obveznost dokončati.

IZOBRAŽEVANJE

Funkcije za podjetnike

Obveznosti majhnih in velikih se v podjetništvu ne razlikujejo veliko, vse naloge pa v majhnih podjetjih čakajo enega ali le peščico ljudi. Česa ne smete spregledati in kako si najbolj smiselno porazdeliti obveznosti?

Več informacij

2. Lotite se ene zadeve naenkrat

Pozorni bodite na to, da ne opravljate dveh stvari hkrati, saj boste tako manj produktivni, kot če bi se lotili vsakega opravila posebej. Dve različni dejanji hkrati bosta namreč ovirali vaše razmišljanje in koncentracijo. Poskusite dokončati eno opravilo, šele potem nadaljujte z naslednjim. Tako boste prihranili s časom in pravočasno dokončali vse, kar ste si zadali.

3. Ne pustite se motiti

Najverjetneje se vam ne bo uspelo izogniti vsem motečim dejavnikom. Vaše stranke in zaposleni bodo potrebovali vašo pozornost in pomoč pri opravljanju nekaterih njihovih obveznosti. Kljub temu lahko postavite pogoje, da se bodo te neizbežne situacije pojavljale takrat, ko boste vi tako želeli. S tem si boste omogočili ravno dovolj časa za izpolnjevanje vaših obveznosti.

4. Načrtujte vnaprej, privoščite si odmor

Odmor je pomemben za vašo maksimalno učinkovitost oziroma produktivnost. Bodite fleksibilni. Vseh težav ni potrebno rešiti takoj, ko se pojavijo. Obveznosti, ki ne sodijo na seznam tako imenovanih nujnih opravil, si pustite za čas, ko boste lahko več takšnih opravil opravili na en mah.

IZOBRAŽEVANJE

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ko potrebujete novega sodelavca ste običajno bolj pozorni na to, koga boste zaposlili kot kako. A tudi to je enako pomembno. Če poznate vse oblike zaslužka in njihovo obdavčitev, lahko pri iskanju dodatne pomoči v vašem podjetju, precej prihranite.

Več informacij

5. Največ komunikacije o najpomembnejšem

Navadite si zastavljati vprašanje, ali trenutno najbolje koristite čas, ki ga imate na voljo. Če temu ni tako, spremenite način dela. Začnite slediti, koliko časa posvetite razmišljanju, pogovorom in obveznostim, saj boste tako ugotovili, kako ste si razdelili delovnik. Osredotočite se na to, da boste s sodelavci največ in najbolj pogosto komunicirali o najpomembnejših obveznostih in nalogah.

VIR: Essentialsofbusiness.ufexec.ufl.edu

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/12/18/5-napotkov-kako-izboljsati-upravljanje-s-casom/