O-STA

Podjetja za prvo polovico leta 2016 napovedala zaposlovanje

Podjetja, ki že zaposlujejo skoraj 372.000 oseb, bodo zaposlovala tudi v prvi polovici prihodnjega leta. V raziskavo Zavoda RS za zaposlovanje je vključenih več kot 3.000 podjetij, ki napovedujejo, da bodo odprli od tri tisoč do štiri tisoč novih delovnih mest.

Potrebujete kadrovsko svetovanje? Obrnite se na naše strokovnjake.
Pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Za prvih 6 mesecev leta 2016 napovedujejo 0,6 odsotno rast zaposlenosti, kar pomeni, da bodo potrebovali skupaj okoli18.300 novih sodelavcev. Največ jih bodo iskali zaradi nadomeščanj - upokojitev, porodniških in odhodov delavcev, nekaj pa tudi zaradi širitve dejavnosti.

IZOBRAŽEVANJE

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Zaposlujete? Poznate vse oblike dela in zaposlovanja, ki vam jih ponuja slovenska zakonodaja in kakšna je njihova obdavčitev ter seveda, kaj se vam glede na količino dela za novega sodelavca najbolj izplača?

Več informacij

Podjetja bodo iskala predvsem varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarje, prodajalce, zidarje, komercialne zastopnike za prodajo, kuharje, strugarje, čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnice.

Petina podjetij z več kot 10 zaposlenimi bo iskala nove sodelavcev!

Klikni in deli

Najbolj so optimistični v agencijah za zaposlovanje ter v dejavnostih prometa in skladiščenja, v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, v predelovalnih dejavnostih, v trgovini ter vzdrževanju in popravljanju motornih vozil.

Zaposlovanje v podjetjih, kjer so najbolj optimistični

Raziskavo Napovednik zaposlovanja je zavod izvedel že drugič letos med podjetji, ki zaposlujejo najmanj deset oseb; na njihove poizvedbe se je odzvalo več kot 3.327 delodajalcev.

Dobra petina vprašanih podjetij meni, da se bo gospodarska aktivnost krepila, gospodarsko rast, sicer nekoliko nižjo od letošnje, pa napoveduje tudi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR). V prihodnjem letu naj bi po letošnjih 2,7 odstotka BDP dosegla 2,3 odstotka BDP. UMAR napoveduje tudi zmanjševanje števila brezposelnih - število naj bi se v 2016 zmanjšalo za 4,1 odstotka. Najbolj optimistična pa so podjetja v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih.

Zaposlovanje ne le na obstoječa, ampak tudi nova delovna mesta

Prav tako se zmanjšuje tudi število registriranih brezposelnih oseb - število delovno aktivnih je septembra letos doseglo 810 tisoč, kar je za 0,6 odstotka več kot v istem obdobju lani. Hkrati primerjava letošnjega septembra z lanskim kaže, da se je zaposlenost okrepila v treh najmočnejših dejavnostih - v predelovalnih dejavnostih, v trgovini in v gradbeništvu, krepka pa je bila tudi v drugih dejavnostih.

Najbolj se je število zaposlenih povišalo (za 18,6 odstotka) v zaposlovalnih dejavnostih (t. j. agencijah za zaposlovanje), kar pomeni, da so delodajalci še vedno previdni pri zaposlovanju in se raje odločajo za najemanje delavcev kot novo zaposlovanje.

Med poklici, ki jih bodo iskala slovenska podjetja v prihajajočem obdobju, so sicer že dalj časa deficitarni poklici, kar pomeni, da imajo iskalci zaposlitve s temi poklici večje možnosti za zaposlitev v gradbeništvu, prevozništvu, gostinstvu in informatiki.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/12/21/v-prvi-polovici-leta-2016-bodo-podjetja-zaposlovala/