O-STA

Ajpes opozarja: Podjetnikov javno objavljen transakcijski račun ima lahko le oznako T

Čeprav bodo lahko imeli samostojni podjetniki od 1. januarja 2016 dalje le en transakcijski račun, to zanje še ne pomeni nujno manjših stroškov.

IZOBRAŽEVANJE

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec

Ste ali boste kmalu novopečeni normiranec in ne veste, kakšne so vaše obveznosti? Na seminarju vas seznanimo z vsemi obveznostmi, ki jih morate izpolniti, da se izognete neljubim posledicam.

Več informacij

O spremembi Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) smo sicer že pisali tudi v prispevku Le en transakcijski račun za s. p.

Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je namreč objavila pojasnilo, da bodo namesto dveh ločenih transakcijskih računov samostojni podjetniki in zasebniki z dejavnostjo res lahko imeli le en transakcijski račun, ki bo poslovni ali zasebni in ga tudi uporabljali v oba namena, vendar pa bo lahko Ajpes javno objavili le transakcijski račun označen z vrsto T - torej poslovni račun.

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Pokličite na 01 600 15 30 ali pišite nadata@data.si.

Podjetnik tako še vedno ne bo mogel za poslovanje uporabljati (cenejšega) osebnega računa, ki ga banke označujejo s črko A (osebni računi) in zanj pri Ajpesu zahtevati javne objave, saj Ajpes tega zaradi varovanja osebnih podatkov ne bo storil. "Račun postane javen le takrat, ko spremeni stranka v banki račun vrste A (osebni) v račun vrste T (poslovni)," pojasnjujejo na Ajpesu.

Vsak transakcijski račun gre v register, a le z oznako T je javno viden

Ajpes sicer vodi register transakcijskih računov (RTR) v skladu z določili Zakona o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS) ter Akta o vzpostavitvi in vodenju RTR (Akt), na podlagi podatkov, ki mu jih posredujejo banke. V RTR so zbrani tako računi fizičnih kot pravnih oseb, vendar pa podatki o računih fizičnih oseb (računi z oznako A) niso javno objavljeni, dostop do njih pa je omejen.

Blokada transakcijskega računa s. p. bo javno vidna le, če bo uporabljal poslovni TRR.

Klikni in deli

Pogoje odpiranja in vodenja transakcijskih računov pri bankah določajo banke in Banka Slovenije. Pri tem v Banki Slovenije pojasnjujejo, da glede odpiranja transakcijskih računov ni posebnih zakonskih zahtev, morajo pa banke račune ustrezno označiti v skladu z namenom uporabe. "Ob tem je potrebno upoštevati določbe prvega odstavka 146. člena ZPlaSS in 4. člena Akta, ki določajo, da so podatki o transakcijskih računih samostojnih podjetnikov in zasebnikov, vpisanih v Poslovni register Republike Slovenije, javni in brezplačno dostopni preko spletnega portala AJPES," pojasnjujejo na Banki Slovenije.

IZOBRAŽEVANJE

Do enostavnega poslovnega načrta že v 4 urah

Pridružite se nam na delavnici pisanja poslovnih načrtov! V štirih urah boste pripravili poslovni načrt svojega podjetja ali dejavnosti in si jasno začrtali cilje.

Več informacij

V skladu z že omenjenim Aktom Ajpes spremlja tudi podatke o pomanjkanju sredstev na računih, torej o blokadah računov. Račune, na katerih ni dovolj sredstev za izvršitev sklepa o izvršbi ali zavarovanju, Ajpes označi s črko R. Blokade pa so nato javno vidne le, če je javno objavljen tudi račun.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/12/28/ajpes-opozarja-podjetnikov-javno-objavljen-racun-ima-lahko-le-oznako-t/