O-STA

V davčno potrjevanje računov vključena polovica zavezancev

Od danes je obvezna uporaba davčnih blagajn oziroma davčno potrjevanje računov.Davčno potrjeni morajo biti vsi računi, ki jih izda zavezanec, ki mora voditi poslovne knjige, izdaja račune in zanje za plačilo sprejema gotovino in gotovini podobna sredstva.

Kaj vse morate narediti, če ste zavezanec za davčno potrjevanje računov, smo pisali v prispevku Davčne blagajne - obveznosti čakajo vse zavezance.

IZOBRAŽEVANJE

Davčne blagajne

Se še niste vključili v sistem davčnega potrjevanja računov? Na seminarju vam predstavimo vse obveznosti zavezancev za davčno potrjevanje računov, odgovorimo pa vam tudi na vprašanja kaj storiti v specifičnih situacijah.

Več informacij

Kaj pa, če davčne blagajne zavezanec še nima?

Zavezanci za davčno potrjevanje računov po Zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki še nimajo davčne blagajne, lahko od danes naprej uporabljajo vezano knjigo računov in Mini blagajno, s katero je mogoče račune ne le potrditi, ampak tudi izdati.

IZOBRAŽEVANJE

Mini blagajna po korakih

Boste za davčno potrjevanje računov uporabljali Mini blagajno, pa vas skrbi, da bi pri tem naredili kakšno napako? Pridružite se nam na delavnici, kjer vas bomo po korakih naučili, kako jo pravilno uporabiti.

Več informacij

Na Finančni upravi RS so objavili tudi navodilo za tiste, ki izdajajo večjo količino računov dnevno, a jim elektronske davčne blagajne še ni uspelo vzpostaviti: "Kot izhod v sili, če je zavezanec res storil vse za pridobitev davčne blagajne, pa mu blagajne iz objektivnih razlogov še ni uspelo dobiti ali nadgraditi in če zavezanec dnevno izdaja zelo veliko računov, lahko v izjemnih okoliščinah izdaja račune na stari blagajni (ki je v skladu z 38. členom ZDavP-2). Ko bo zavezancu davčno blagajno uspelo namestiti, bo moral naknadno potrditi vse nepotrjene račune, izdane po 2. januarju 2016, in tako odpraviti kršitev, so še opozorili na Fursu.

"Opozarjamo pa, da bodo predstavniki FURS na terenu v primeru zaznanih grobih kršitev zavezancev, kot je popolna ignoranca sistema davčnih blagajn, ne izdajanje računov ali delo in zaposlovanje na črno, kršitelje ustrezno sankcionirali skladno z zakonom," so dodali.

Furs že pričenja z nadzorom

Mobilne enot Fursa so že pričele z aktivnostmi na terenu, v naslednjih dneh pa bodo preverjali, ali zavezanci pravilno uporabljajo davčne blagajne. "Pri zavezancih, kjer ne bomo ugotavljali grobih in ponavljajočih kršitev, bodo nadzorne aktivnosti predvsem informativne," so pojasnili na Fursu.

Sistem davčnega potrjevanja računov za zdaj deluje brezhibno, ugotavljajo na Fursu, povprečni odzivni čas za potrditev računa pa je 5 stotink sekunde.

Med prazniki je bilo v povprečju vsak dan potrjenih okoli dva milijona računov, na Fursu pa pričakujejo, da bi jih v povprečju moralo biti med tri in pet milijoni na dan. Samo danes je do 15. ure davčno potrdilo račune 19.807 zavezancev, potrdili pa so slabega 1,2 milijona računov. Namenska digitalna potrdila je do danes prevzelo dobrih 36 tisoč zavezancev, kar je približno polovica vseh.

Morda bi vas zanimalo tudi:

· Delo na črno in davčne blagajne

· Davčne blagajne: zavezance bodo preverjali tudi kupci

· Davčne blagajne - opozorite tudi zaposlene.

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/01/02/davcno-potrjevanje-racunov-polovica-zavezancev/