O-STA

Očetovski dopust daljši za pet dni

Očetovski dopust, za katerega očeti prejemajo očetovsko nadomestilo, bo od 1. januarja 2016 daljši za pet koledarskih dni.

Po novem bodo lahko očeti do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti izkoristili 20 namesto 15 dni očetovskega dopusta, za katerega bodo prejeli polno očetovsko nadomestilo.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Navdušeni ste nad svojo podjetniško idejo, registrirali ste svoje podjetje, vendar niste prepričani, kakšne so vse vaše obveznosti? Na Abecedi poslovanja vas seznanimo z vsemi osnovami, ki jih morate poznati kot novopečeni podjetnik.

Več informacij

Preostanek, do 90 dni očetovskega dopusta, bodo še vedno lahko izkoristili do dopolnjenega 3. leta starosti otroka. Za te, preostale dni očetovskega dopusta, država očetom zagotavlja le plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Pokličite na 01 600 15 30 ali pišite nadata@data.si.

Očetovski dopust bo vse daljši

Ureditev očetovskega dopusta se, kot pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM), "postopoma spreminja tako, da se vsako delo doda 5 dni plačanega dopusta. Po izteku prehodnega obdobja - predvidoma leta 2018 - bodo očeti imeli 30 dni plačanega očetovskega dopusta, celotno trajanje dopusta za oba starša pa se bo podaljšalo iz 12 na 12,5 meseca.

Daljši očetovski dopust bodo lahko koristili vsi očeti, ki ga še niso, če njihov otrok nima 6 mesecev.

Klikni in deli

Spremembo je prinaša v letu 2014 spremenjen Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1).

Na MDDSZEM so sicer povedali še, da je plačanih 15 dni očetovskega dopusta v zadnjih letih koristilo 16.500 očetov na leto, za to pravico pa država namenja okoli 13,5 milijonov evrov na leto. Še 75 neplačanih dni očetovskega dopusta pa je v povprečju koristilo 3.400 očetov, država pa je za plačilo njihovih prispevkov za socialna zavarovanja namenila 1,3 milijona evrov na leto.

Dodatnih pet dni očetovskega dopusta bo na leto državo stalo tri milijone evrov.

Morda bi vas zanimal tudi prispevek Olajšave za odmero dohodnine 2016 enake, lestvica nova.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/12/30/ocetovski-dopust-daljsi-za-pet-dni/