O-STA

Ustanovitev podjetja - bolje pozno kot nikoli

Se še niste odločili za ustanovitev podjetja, ker menite, da vas ovira vaša starost? Ne skrbite, mnogo je podjetnikov, ki so uspešno ustanovili podjetje v svojih poznih srednjih letih. Mednje spada tudi podjetniški velikan Gordon Bowker, ki je pri svojih 51. letih ustanovil danes svetovno znano mednarodno korporacijo Starbucks.

IZOBRAŽEVANJE

Funkcije za podjetnike

Se odločate za ustanovitev podjetja in ne veste, kako razdelite funkcije? Na seminarju vam svetujemo in vas seznanimo s funkcijami, ki jih mora poznati vsak podjetnik.

Več informacij

Na spletni strani Entrepreneur.com so potrdili tezo, da za ustanovitev podjetja ni nikoli prepozno, saj ima starost tudi prednosti. Tako kažejo tudi raziskave, saj imajo menda podjetniki, ki imajo 40 ali več let, večjo možnost za uspešno ustanovitev podjetja.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kaj imajo skupnega podjetniki, ki so stari 40 let ali več?

Po statističnih podatkih, ki so jih pripravili na Entrepreneur.com, je povprečna starost uspešnih podjetnikov okrog 40 let. Gre za podjetnike, ki v večini opravljajo dejavnost v informacijski-komunikacijski tehnologiji (IKT), zdravstvu ali letalski in vesoljski industriji.

Raziskava, ki jo je izvedelFounder Institute, je pokazala, da je uspešnost podjetja povezana s podjetnikovo starostjo. Starejši kot je podjetnik, uspešnejše je njegovo podjetje. To se je pokazalo predvsem pri podjetnikih, ki so bili stari okrog 40 let. Raziskava je prav tako pokazala, da pri starejših podjetnikih (nad 40 let) starost ni imela velikega vpliva na uspešno ustanovitev podjetja.

Vedno več podjetnikov je starih med 55 in 64 let

Število podjetnikov, ki so se odločili za ustanovitev podjetja in so stari med 55 in 64, se je v zadnjih letih drastično zvišala. V letu 1996 je bilo zgolj 14,3 odstotka t. i. novih podjetnikov starejših od 55 let. Ta številka pa se je v letu 2012 zvišala za 9,1 odstotka, in sicer na 23,4 odstotka.

Uspešna ustanovitev podjetja temelji na pridobljenih izkušnjah

V zadnjih nekaj letih se podjetniki, stari med 55 in 64 let, pogosteje odločajo za ustanovitev podjetja, kot podjetniki, ki so v svojih dvajsetih ali tridesetih letih. Po podatkih Entrepreneur.com so bili starejši podjetniki v zadnjih nekaj letih tudi najbolj aktivni. Razlog, da se starejši podjetniki pogosteje odločajo za ustanovitev podjetja je, da se manj obremenjujejo s tveganji, izkušnjami ali družinskim življenjem.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Če ste se že odločili za ustanovitev podjetja, potem morate poznati vsaj osnove. Na seminarju vas seznanimo z osnovami vodenja in upravljanja podjetja ter vam pomagamo pri registraciji vaše dejavnosti.

Več informacij

Če ste starejši podjetnik in razmišljate o ustanovitvi podjetja, se ne obremenjujte s svojo starostjo. Glede na statistične raziskave, ste v svojem življenju najverjetneje pridobili mnoge izkušnje in primerno izobrazbo za upravljanje podjetja. Hkrati vaše odločitve temeljijo na modrosti in znanju, ki ste ga pridobili skozi leta.

Kdo so uspešni starejši podjetniki?

Podjetniki, ki so v svojih srednjih letih ustanovili uspešno podjetje, so:

· Sam Walton je podjetje Wal-mart ustanovil pri 44 letih,

· Adi Dassler je ustanovil podjetje Adidas pri 49 letih,

· Leo Goodwin je podjetje Geico ustanovil pri 50 letih,

· Gordon Bowker je ustanovil podjetje Starbucks pri 51 letih,

· Arianna Huffington je medij The Huffington Post ustanovila pri 54 letih. Kakšna je njena skrivnost za boljšo učinkovitost pri upravljanju podjetja, si lahko preberete v prispevku Kakšno jutranjo rutino imajo najuspešnejši podjetniki.

· Charles Flint je podjetje IBM ustanovil pri 61 letih,

· Harland David Sanders je ustanovil korporacijo s hitro prehrano Kentucky Fried Chicken pri 62 letih,

· Henry Kaiser je podjetje Kaiser Permanente ustanovil pri 63 letih.

Dostopno na: https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox