O-STA

Ustanovitev s. p. - kozmetična in pedikerska dejavnost

Se želite ukvarjati s pedikuro in manikiro, pa ne veste, kateri so pogoji za ustanovitev s. p. za tovrstne dejavnosti?

Za začetek morate odpreti podjetje ali registrirati samostojno dejavnost. Na točki VEM podjetja DATA, kjer lahko vsak dan registrirate družbo z omejeno odgovornostjo (registracija d. o. o.), dejavnost samostojnega podjetnika (registracija s. p.) ali brezplačno spremenite podatke že ustanovljenih podjetij.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Hobi, ki ga opravljate z veseljem, lahko spremenite v svoj posel in si sami ustvarite službo, v kateri boste počeli tisto, kar vas najbolj veseli. Na izobraževanju vam svetujemo, kako se tega lotiti tako, da boste ob ukvarjanju s hobijem tudi vsaj nekaj zaslužili.

Več informacij

Katero dejavnost po standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) prijaviti?

96.022 - Kozmetična in pedikerska dejavnost

V primeru, da boste to dejavnost opravljali na obrtni način, boste morali pridobiti tudi obrtno dovoljenje. Po predpisih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije boste morali izpolnjevati ustrezne poklicne usposobljenost in se vpisati v Obrtni register.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Pokličite na 01 600 15 30 ali pišite nadata@data.si.

Takšno pravilo velja za naslednje storitve:

· nega obraza in telesa,

· depilacija,

· pedikura.

Obrtno dovoljenje za opravljanje kozmetične in pedikerske dejavnosti ne boste mogli opravljati, če nimate ustrezne izobrazbene smeri. Za opravljanje kozmetičnih storitev boste torej morali imeti srednjo strokovno izobrazbo ustrezne smeri.

Podkategorije kozmetične storitve

Posebni pogoji za ustanovitev s. p. veljajo tudi za storitvi manikira in ličenje. Če se boste v svojem s. p. ukvarjali z tema dejavnostnima, ju boste morali ob registraciji podjetja ali samostojnega podjetništva prav tako vpisati v Obrtni register. Gre za dejavnosti, ki se popravilniku običajno opravljajo na obrtni način.

Za opravljanje kozmetične dejavnosti boste potrebovali obrtno dovoljenje.

Klikni in deli

Statistični urad RS je glede na pogosta vprašanja o standardni klasifikaciji dejavnosti uvrstil pod kozmetično in pedikersko dejavnost še naslednje podkategorije:

· geliranje,

· poslikava nohtov,

· podaljševanje nohtov,

· podaljševanje trepalnic,

· odstranjevanje dlak s telesa,

· odstranjevanje tatujev z laserjem,

· piling kože,

· organiziranje otroških zabav z lakiranjem za deklice (za storitve organiziranja otroških zabav morate dodati še šifri dejavnosti 93.299 - Druge nerazvrščene dejavnosti za prosti čas ali 96.090 - Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene).

Minimalni pogoji za ustanovitev s. p. za kozmetične storitve

Kozmetično in pedikersko dejavnost boste morali opravljati v prostorih ali objektih, ki so namenjeni za opravljanje dejavnosti. PoPravilniku o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih bodo vaši prostori morali ustrezati minimalnim zdravstveno higienskim in tehničnim pogojem.

Pravilnik tudi določa, da boste morali pri opravljanju tovrstne dejavnosti uporabljati zdravju in okolju neškodljivo tehnologijo. Na takšen način boste vaše stranke zaščitili in jim omogočili najvišjo možno stopnjo varovanja zdravja.

IZOBRAŽEVANJE

Varstvo in zdravje pri delu

Ali niste prepričani, kakšni predpisi so zapisani v Zakonu o varnosti in zdravju pri delo? Ne veste, če izpolnjujete te pogoje oziroma niste prepričani, kako bi jih izpolnjevali? Na seminarju za varstvu in zdravje pri delu vam svetujemo in pomagamo, kako si lahko odgovorite na ta vprašanja.

Več informacij

To pravila veljjo za tiste, ki se ukvarjajo z:

· ličenjem,

· manikiro,

· nameščanjem umetnih nohtov,

· odstranjevanjem dlak,

· drugimi postopki, ki se izvajajo v kozmetičnih salonih.

Prostori in oprema za opravljanje kozmetične dejavnosti

Prostor, v katerem opravljate kozmetične in pedikerske storitve mora biti:

· razporejen tako, da omogoča učinkovito čiščenje in razkuževanje,

· primerno naravno ali umetno prezračen,

· primerno osvetljen,

· opremljen s površinami, na katerih se pripravljajo barve ali drugi proizvodi za nego,

· opremljen s površinami, ki so odporne proti kemikalijam.

Ali se želite raje ukvarjati s peko slaščic in registrirati podjetje za kiosk s hrano? Kakšni so pogoji za ustanovitev s. p. pri obeh dejavnostih si lahko preberete v prispevkih Hobi in podjetništvo - pogoji za opravljanje slaščičarske dejavnosti in Hobi in podjetništvo - kiosk s hrano in pogoji za obratovanje.

Za več informacij za ustanovitev s. p. se lahko obrnete na svetovalce za podjetniško svetovanjeoziroma na naše pravnike, ki so vam na voljo na telefonski števili 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/01/06/ustanovitev-s-p-kozmeticna-in-pedikerska-dejavnost/