O-STA

Davčna blagajna vsako uro za dvesto novih zavezancev

Davčna blagajna in sistem davčnega potrjevanja računov že deluje pri več kot 27.200 zavezancih, so danes sporočili iz Finančne uprave RS. Še skoraj enkrat toliko zavezancev je že prevzelo tudi preko 51.500 namenskih digitalnih potrdil, davčno potrjenih računov pa je že skoraj 40 milijonov.

IZOBRAŽEVANJE

Davčne blagajne

Ali ste se že seznanili z vsemi podrobnostmi, ki jih morate v zvezi z davčnim potrjevanjem računov poznati kot samostojni podjetnik, odgovorna oseba v podjetju, društvu ali zavodu?

Več informacij

Od 2. januarja 2016, ko se je pričelo obvezno davčno potrjevanje računov v skladu z novo zakonodajo, so finančni inšpektorji že obiskali slabih 1.200 podjetij in podjetnikov ter v 85 primerih ugotovili nepravilnosti. "V vseh 85 primerih so bila izrečena opozorila. Glede na ugotovitve iz terena za zdaj ne moremo govoriti o sistemskem izogibanju vstopa v sistem davčnega potrjevanja računov," sporočajo iz Fursa.

Če še vedno ne veste, ali sodite med zavezance za davčno potrjevanje računov ali ne, si preberite prispevka Davčne blagajne: ste med zavezanci? (1. del) in Davčne blagajne: ste med zavezanci? (2. del).

Na Fursu dodajajo, da kljub informacijam, da bi naj bila glede na ocene v sistem vključena le dobra tretjina vseh davčnih zavezancev, to ne drži popolnoma, saj so ocene, da je zavezancev med 60 in 80 tisoč le ocene. "Podatkov o natančnem številu zavezancev, ki poslujejo z gotovino, ni," pojasnjujejo. Hkrati nekateri zavezanci z gotovino poslujejo le redko, zato davčne blagajne še niti niso potrebovali. Vključevanje v sistem zato na Fursu pričakujejo čez celo leto.

IZOBRAŽEVANJE

Mini blagajna po korakih

Če ste se odločili, da davčne blagajne ne potrebujete, saj le redko prejemate plačilo v gotovini, boste morali uporabljati t. i. mini blagajno. Na delavnici vam po korakih razložimo in pokažemo, kako deluje.

Več informacij

Ko zataji davčna blagajna ...

Nadzorniki zato zavezancem, pri katerih davčna blagajna še ne deluje kot bi morala, sicer postavijo nekaj dni za vzpostavitev povezave in začetek potrjevanja računov, nato pa jih znova obiščejo: "Če se na uvedbo davčnih blagajn ne pripravljajo, lahko takšnega zavezanca tudi kaznujejo," pravijo na Fursu.

V prihodnjih mesecih bodo nadzorniki obiskali tudi zavezance, pri katerih davčna blagajna deluje, vendar pa je pri njih sistem zaznal odstopanja oziroma nepravilnosti. Najpogosteje se pojavlja, da imajo različni računi enako ZOI številko, da je v kodi (QR, PDF417 ali 128) zapisan napačen datum izdaje ali napačna davčna številka izdajatelja ali pa je znesek davka gleda na podatke o davčni osnovi in stopnji davka nepravilno izračunan.

Na Fursu menijo, da gre najverjetneje za tehnične pomanjkljivosti pri zavezancih oziroma pri dobaviteljih opreme, ki jih o tem sproti obveščajo. Prav tako so neustreznim programskim pripisali daljše zakasnitve pri izdaji računov. "Tudi če bi bil sistem Furs popolnoma nedostopen, mora davčna blagajna izdati račun najpozneje v roku štirih sekund. Takšen račun sicer v tistem trenutku ni potrjena na Furs (nima EOR številke), davčna blagajna pa ga potem avtomatično skuša potrditi na Furs za nazaj, ko vzpostavi povezavo," trdijo na Fursu, kjer bodo ponavljajoče napake preverili in jih morebiti tudi sankcionirali.

V prispevku Davčne blagajne: obveznosti po točkah smo zbrali vse obveznosti, ki jih imajo zavezanci ter v prispevku Delo na črno in davčne blagajne, kako bodo inšpektorji s pomočjo davčnih blagajn preverjali delo na črno.

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/01/08/davcna-blagajna-vsako-uro-za-dvesto-novih-zavezancev/