O-STA

Sporni nakup operacijskih miz v Kliničnem centru: sindikat Fides zahteva temeljito in pravično preiskavo ter ukrepanje zoper vse odgovorne

Javnost končno izvedela, kje je bistvo korupcije v zdravstvu

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov FIDES skrbno spremlja razvoj dogodkov v zvezi s spornim nakupom operacijskih miz v Kliničnem centru Ljubljana, na katerega je prav naš sindikat prvi opozarjal. Izražamo zadovoljstvo, da so vendarle začele primer s potrebno resnostjo obravnavati tudi pristojne državne institucije in upamo, da bodo svoje delo z enako resnostjo opravile do konca.

FIDES pričakuje v zvezi z nakupom operacijskih miz v KC hitro in javno ugotavljanje odgovornosti ter ustrezno ukrepanje zoper vse odgovorne, skladno z načelom enakosti pred zakonom.

Preiskava o odgovornosti ne sme izpustiti nikogar izmed vpletenih, tako tistih, ki so posel izpeljali, kot tistih, ki so bili o poslu po službeni poti informirani, a niso pravočasno in ustrezno ukrepali (strokovni svet, svet zavoda, ministrstvo za zdravje, urad za javna naročila in drugi odgovorni). Z ozirom na to, da so se številne institucije ob milijardnem poslu zadovoljile s pomanjkljivo dokumentacijo, so dokazale, da niso kos svojim nalogam.

Ne želimo, da bi madež nemarnosti, koruptivnosti in neodgovornosti padel na zdravnike, zlasti na tiste, ki za operacijskimi mizami rešujejo življenja.

Ta tragični primer, ki je verjetno samo vrh ledene gore, zelo nazorno prikazuje, kje so dejanske korenine korupcije v zdravstvu. Sindikat FIDES že ves čas opozarja, da so nakopičeni problemi v zdravstvu, zaradi katerih so uporabniki zdravstvenih storitev upravičeno zaskrbljeni, posledica dolgoletne zgrešenosti kadrovanja in molka na najbolj odgovornih mestih in ne krivda preobremenjenih in preutrujenih zdravnikov, ki se vsakodnevno trudijo v tem kaotičnem sistemu ponuditi bolnikom največ, kar zmorejo.

Glavni odbor

sindikata zdravnikov in zobozdravnikov

FIDES