O-STA

ALI BODO ZDRAVNIKI PO NOVEM DELALI LEGALNE EKSEKUCIJE ?

Na sindikat FIDES so prišle nove podrobnosti v zvezi z novim sistemom kodiranja, ki naj bi ga že od 1.4.2004 opravljali zdravniki. Kot je znano, je sistem kodiranja povzet po avstralskem sistemu, ki doslej ni še niti v celoti preveden, kaj šele prilagojen slovenski medicini.

Tako bodo po novem morali zdravniki zelo natančno šifrirati ugrize aligatorja, kobre, krokodila, Gila pošasti, znati razlikovati med centipedno in posebno med nestrupeno in strupeno milipedno stonogo, posebej šifrirati pik klopotače in tarantule ter razumeti izraze, kot so fer de lance, krait ali moray eel, ki jih nismo zasledili niti v 1360 stranskem Velikem angleško slovenskem slovarju.

Poleg tega bodo zdravniki morali šifrirati še očitno nekatere nove zdravniške storitve, kot sta na primer legalna eksekucija ali iskanje ljudi v morju. Po drugi strani pa ne bo mogoče šifrirati in tako najbrž država tudi ne bo plačevala zdravstvenih storitev za bolnike s klopnim meningoencefalitisom ali lymsko boreliozo, ki jih resda v Avstraliji ne poznajo, v Sloveniji pa sta žal še vedno zelo pogosta.

Sindikat FIDES zato ponovno opozarja, da je novi sistem šifriranja nedorečen, neprilagojen slovenskim razmeram in pomanjkljivo uveden, zato še naprej priporočamo, naj ga zdravniki ne upoštevajo.

PREDSEDSTVO FIDES