O-STA

Že poznate spletno orodje za oceno tveganja?

Ocena tveganja je po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) obvezna tako v podjetjih kot pri samozaposlenih podjetnikih, za nekatere dejavnosti pa si jo lahko izdelate sami. NaMinistrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so namreč v ta namen pripravili enostavno in brezplačno orodje OiRA oziroma spletno interaktivno orodje za ocenjevanje tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih.

IZOBRAŽEVANJE

Varstvo in zdravje pri delu

Izobraževanje iz varnosti in zdravja na delovnem mestu morajo vsi zaposleni in samozaposleni. Hkrati morate znanje tudi redno obnavljati.

Več informacij

Spletno orodje je izdelano predvsem za mikro in mala podjetja, a na ministrstvu zagotavljajo, da aplikacija lahko uporabi vsakdo, ki želi oceniti tveganja, povezana z varnostjo in zdravjem pri delu.

Ocena tveganja bo upoštevala tudi spremembe zakonov

Dinamično orodje OiRA je aplikacija, ki se spreminja skladno z zakonodajo ali drugimi okoliščinami na področju varnosti in zdravja pri delu. To pomeni, da bo ocena tveganja v podjetju uspešna, četudi se bo spremenila zakonodaja, saj bo aplikacija spremembe in novele zakonov upoštevala v ocenjevanju. Oceno tveganja morate namreč tudi dopolnjevati.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Dinamično aplikacijo so na MDDSZ do sedaj razvili za naslednje gospodarske dejavnosti:

· cestni transport,
· čiščenje poslovnih prostorov,
· frizerski salon,
· gradbeništvo,
· mizarske dejavnosti,
· pisarne.

S spletnim orodjem bodo delodajalci lahko oceno tveganja opravili sami, ob koncu pa bo aplikacija ponudila ukrepe in rešitve za odpravo ugotovljenih tveganj.

Želite preprečiti nezgode? Ocenite tveganje!

Če želijo delodajalci preprečiti nezgode pri delu in poklicne bolezni, je njihova ocena tveganja prvi in najpomembnejši ukrep, ocenjujejo na ministrstvu.

IZOBRAŽEVANJE

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Niste prepričani, ali poznate vse zakone, ki jih kot podjetnik morate poznati? Kaj lahko storite, če vas obiščejo inšpektorji. Na seminarju vam svetujemo in vas seznanimo z zakonodajo, ki jo boste za uspešno poslovanje podjetja zagotovo potrebovali.

Več informacij

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) je brezplačno orodje zasnovalo na principu odprte kode, da bi jo lahko razvijali in nadgrajevali vsi upravni organi in socialni partnerji. Na evropski agenciji pojasnjujejo: "To sodelovanje zagotavlja, da prilagojeno orodje OiRA ustreza resničnim potrebam malih podjetij v posamezni dejavnosti ter spodbuja široko sprejemanje in uporabo orodja OiRA na ravni podjetij".

Kaj vas lahko čaka, če se bo vaš zaposleni ali se boste vi kot samozaposleni poškodovali na delovnem mestu, si lahko preberete v prispevku Regresni zahtevek: ko zavarovalnica izstavi račun. Ena od stvari, ki bo zanimala zdravstveno zavarovalnico v primeru nezgode na delovnem mestu je namreč tudi to, ali imate izdelano oceno tveganja.

Viri:

· Varnost in zdravje pri delu

· Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

· Projekt OiRA

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/01/12/ocena-tveganja-s-spletnim-orodjem-z-roko-v-roki-z-zakonodajo/