O-STA

Tudi za normirance davčni obračun do 31. marca!

Osebe, ki poslujejo kot samostojni podjetniki z normiranimi stroški ali tako imenovani normiranci imajo časa do 31. marca letos, da davčnemu organu oziroma Finančni upravi RS predložijo davčni obračun za preteklo leto.

IZOBRAŽEVANJE

Davčni obračun za normirance

Na delavnici se naučite izdelati davčni obračun, ki ga morate oddati Finančni upravi RS, če poslujete na podlagi normiranih odhodkov ter določiti zavarovalno osnovo za tekoče poslovno leto.

Več informacij

Davčni obračun v elektronski obliki z digitalnim potrdilom

Pri predložitvi davčnega obračuna morajo normiranci upoštevati enake določbe Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) kot jih uporabljajo fizične osebe z dejavnostjo, ki davčno osnovo ugotavljajo z dejanskimi odhodki.

Po predpisih ZDavP-2 mora davčni zavezanec, ki opravlja dejavnost, obračun predložiti v elektronski obliki. Enako velja tudi za normirance, ki imajo časa do 31. marca letos, da predložijo davčni obračun prek sistemaeDavki. Za oddajo obračuna bo zavezanec predhodno potreboval tudi digitalno potrdilo. Kako lahko pridobite digitalno potrdilo, si preberite tukaj.

Razlika pa je v tem, da normiranci davčni obračun oddajo le Finančni upravi RS ne pa tudi Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Normiranci z 80 odstotkov priznanimi davčnimi prihodki

Glede na zakonodajo, ki je pričela veljati 4. julija 2014, imajo podjetniki pri ugotavljanju davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov priznanih 80 odstotkov prihodkov kot stroškov.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, Data

V podjetju Data smo pripravili kalkulator za normirance, s katerim si lahko naredite informativni izračun za leto 2015, ki vam bo omogočal ugotavljanje davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Kalkulator za normirance 2015

Za normirance le davčni obračun

Samostojni podjetniki se lahko ob registraciji dejavnosti svojega podjetja odločijo za vodenje knjig po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstvan ne glede na to, kako knjigovodstvo vodijo, lahko imajo tudi status normiranca. Prednost normiranca je ta, da imajo zaradi poenostavljenih postopkov manjše administrativne stroške. Pogoj je, da letno nimajo več kot 50.000 oziroma 100.000 evrov prometa (v slednjem primeru morajo imeti za polni delovni čas v davčnem letu pred obravnavanim letom zaposleno vsaj eno osebo pet mesecev oziroma biti samozaposleni). Preberite si tudi prispevek Katere evidence morajo voditi normiranci?

IZOBRAŽEVANJE

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec

Poznate svoje obveznosti? Na seminarju vam natančno predstavimo, katere obveznosti morate izpolnjevati normiranci ter katerih rokov ne smete zamuditi.

Več informacij

Vse na enem mestu - normiranci in njihove obveznosti

Vsem, ki razmišljate o samostojni dejavnosti v obliki s. p., svetujemo, da predhodno preverite, kaj je bolj ugodno za vaš primer. V prispevku Komu se splača biti normiranec? smo pisali, kdo se lahko odloči za normirani s. p. in kakšen je način ugotavljanja davčne osnove pri normirancih. Katere so prednosti in slabosti normiranca, si lahko preberete v prispevku Biti normiranec ali voditi poslovne knjige. Ena izmed slabosti statusa normiranca je, da osebe, ki upravljajo podjetje z normiranimi stroški, ne morejo uveljavljati davčnih olajšav. Več o tem smo pisali tukaj. Kakšne o splošne obveze normirancev, si lahko preberete tukaj.

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/01/13/za-normirance-davcni-obracun-do-31-marca/