O-STA

Davčno potrjevanje računov obvezno za nazaj!

Na Finančni upravi RS opozarjajo, da morajo zavezanci račune, ki niso bili posredovani v davčno potrjevanje računov zaradi nepravočasne nadgradnje programske opreme, naknadno posredovati v potrjevanje.

IZOBRAŽEVANJE

Mini blagajna po korakih

Davčno potrjevanje računov je obvezno tudi za zavezance, ki izdajajo malo število računov. Pridružite se nam na delavnici, kjer vam bomo pomagali pri uporabi brezplačne aplikacije ter vam razložili ključne korake pri davčnem potrjevanju računov z Mini blagajno.

Več informacij

'Tehnično' davčno potrjevanje računov

Kot pojasnjujejo na Fursu, bodo morali zavezanci "zaradi zahtev spletnega servisa FURS za potrjevanje računov pred pošiljanjem takšnih računov v potrjevanje manjkajoče podatke tehnično dodati". Zavezanec bo te podatke moral dodati zato, da bo lahko podatke o računih preko spletnega servisa za potrjevanje računov posredoval na finančno upravo. Kako se v datoteko dodajo manjkajoči podatki, ki jih originalno izdani računi niso vsebovali, si lahko preberete tukaj.

Zavezanec naknadno dodeljene EOR oznake ne sme vpisovati na račun, prav tako pa ne sme na račun vpisovati ZOI oznake, ki je bila naknadno izračunana iz podatkov o računu, ki so bili poslani v potrjevanje. Kot pojasnjujejo na Fursu, bodo poslanim računom EOR oznako dodelili sami, zavezanci pa račun ohranijo takšnega, kot so ga izdali kupcu.

Interni akt in naknadno davčno potrjevanje računov

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite nadata@data.si.

Pred pošiljanjem podatkov v potrjevanje mora zavezanec dopolniti tudi interni akt. V njem navede nove oznake elektronskim naprav, ki se bodo uporabile za namene naknadnega potrjevanja podatkov o računih, ki niso bili izdani v skladu z zakonom.

V internem aktu mora zavezanec opisati tudi način dodeljevanja trodelnih številk računom, kjer z navedbo izrecno določi, da se številčenje uporablja zgolj za naknadno potrjevanje podatkov o računih, ki niso bili izdani v skladu z zakonom.

'Klasični' računi se razlikujejo od davčno potrjenih računov

Od 2. januarja letos je za zavezance postalo davčno potrjevanje računov obvezno, od takrat pa velja, da morajo vsi zavezanci, ki uporabljajo gotovinsko poslovanje, uporabljati davčne blagajne.

Na Fursu pojasnjujejo, da obstaja razlika med davčno potrjenimi računi in t. i. klasičnimi računi. Ti so bili izdani preko programske opreme oziroma elektronske naprave, ki ne omogoča davčnega potrjevanja, zato tovrstni računi ne vsebujejo določenih podatkov. V skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju računov, morajo računi od 2. januarja vsebovati naslednje podatke:

· EOR oznako,
· ZOI kodo,
· podatek o fizični osebi, ki je izdala račun,
· čas izdaje račune.

Račun, ki ni davčno potrjen, ni po predpisu zakona!

Kot je predpisano v zakonu, pa klasičen račun oziroma račun, ki ga oseba ni izdala s primerno programsko opremo, tako ne bo sestavljen iz:

· oznake poslovnega prostora,
· oznake elektronske naprave,
· zaporedne številke račune.

Skupni imenovalnik zavezancev? Davčno potrjevanje računov in davčne blagajne

Po podatkih finančne uprave je do sedaj polovica zavezancev pričela z uporabo davčnih blagajn (37.840), nekaj več (47.524) pa jih je prevzelo namenska digitalna potrdila, brez katerih je davčno potrjevanje računov onemogočeno.

IZOBRAŽEVANJE

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Davčno potrjevanje računov je za zavezance postalo obvezni način gotovinskega poslovanja. O preostalih zakonih, ki jih morajo upoštevati podjetniki, vas seznanimo na seminarju. Pridružite se nam!

Več informacij

O tem, kako mora izgledati davčno potrjeni račun, smo že pisali. V prispevkuDavčno potrjevanje računov: kako so sestavljeni račun? si preberite o tem, katere oznake mora obvezno vsebovati račun, ki je izdan s pomočjo davčnih blagajn.

Vas zanima več o davčnih blagajnah in davčno potrjenih računih? Preberite še naslednje prispevke:

· Davčne blagajne: davčne številke prodajalcev na računih so prekršek,
· Davčno potrjeni računi - nekatere morate shraniti,
· Za davčno potrjevanje računov po obratovalnem času ste lahko kaznovani!,
· Zavezanci za davčno potrjevanje računov pazljivo - za nepravilnosti boste odslej plačali!.

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/02/04/davcno-potrjevanje-racunov-obvezno-za-nazaj/