O-STA

Starši pozor, rok za uveljavljanje olajšave brez ugovora se izteče danes

Danes se izteče rok za starše in skrbnike, ki želijo na novo uveljavljati olajšavo za vzdrževane družinske člane ali bi želeli uveljavljanje olajšave, kot so jo med letom, spremeniti.

Izračun dohodnine - olajšava za otroke

Kaj se vam pri uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane najbolj izplača, smo pisali v prispevku Dohodnina - olajšava za otroke za leto 2015.

Vlogo lahko še danes odnesete osebno na svoj davčni urad ali pa jo do polnoči oddate preko sistema e-Davki kot registriran uporabnik z digitalnim potrdilom. Če boste vlogo poslali po pošti, boste rok zagotovo zamudili, saj bo finančna uprava upoštevala rok prejema, ne oddaje pošiljke.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Želite v življenju zaslužiti več in delati zase? Ste že razmišljali o tem, da bi ustvarili svojo podjetniško zgodbo?

Več informacij

Kaj storiti, če zamudite rok za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane?

Če rok za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane zamudite, lahko zahtevate uveljavljanje ali spremembo olajšave za vzdrževane družinske člane z ugovorom na informativni izračun dohodnine. Vendar pa boste vračilo denarja, če vam to pripada, prejeli nekaj mesecev kasneje, kot bi ga sicer. Obrazec za ugovor najdete tukaj.

Če bosta oba starša uveljavljala olajšavo za vzdrževane družinske člane na novo ali želita oba starša spremeniti uveljavljanje olajšave, npr. da jo je eden uveljavljal že med letom, drugi pa še ne, morata vlogo za spremembo uveljavljanja olajšave oddati oba. Za spremembo se starša običajno odločita tudi takrat, ko se enemu izmed njiju spremeni dohodek ali drugi pogoji - tudi v tem primeru morata vlogo oddati oba, sicer bo Finančna uprava RS obema priznala po polovico olajšave, Če nobeden od staršev olajšave med letom še ni uveljavljal, sedaj pa jo bo uveljavljal samo eden, lahko vlogo odda samo tisti starš, ki bo olajšavo uveljavljal.

Kdo vse je lahko vzdrževani družinski član, smo pisali v prispevku Dohodnina - uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane.

Furs bo letos poslal 600.000 več informativnih izračunov

Prvi paket informativnih izračunov dohodnine lahko zavezanci letos pričakujejo konec marca, drugi paket informativnih izračunov pa bodo iz Finančne uprave RS odposlali konec maja - v tem paketu bodo tudi vsi, ki imajo vzdrževane družinske člane.

Letos lahko informativni izračun dohodnine pričakujejo tudi vse tiste fizične osebe, predvsem študenti in upokojenci, ki je zaradi nizkega zaslužka - manj kot 3.302,7 evrov - do zdaj niso prejemali. Takih bo po podatkih Fursa okoli 600.000.

Več o novostih pri dohodnini za študente si lahko preberete v prispevku Izračun dohodnine 2015: za študente do tri olajšave.

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/02/05/rok-za-uveljavljanje-olajsave-brez-ugovora-se-iztece-danes/