O-STA

Zaslužek upokojenca bo lahko malo višji

Zaslužek upokojenca, ki v skladu z Zakonom o urejanju trga (ZUTD) dela opravlja začasno ali občasno delo, bo lahko v letošnjem letu 6.356,79 evrov.

V skladu s tem bo moral biti višji tudi zaslužek upokojenca na uro - urna postavka zanje namreč ne bo smela biti nižja od 4,24 evra (lani 4,2 evra).

IZOBRAŽEVANJE

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ali poznate vse oblike dela, ki jih omogoča slovenska zakonodaja? Kaj se glede na status osebe, ki jo želite zaposliti v podjetju, najbolj izplača njej in vam?

Več informacij

Upokojenec lahko tako opravlja delo do največ 60 ur v koledarskem mesecu, neizkoriščenih ur pa ne more prenesti v prihodnji mesec.

Dovoljen zaslužek upokojenca se usklajuje z rastjo minimalne plače

Višja urna postavka in dovoljeni zaslužek upokojenca v koledarskem letu je posledica uskladitve z rastjo minimalne plače v RS, kot jo določa zakon, ki ureja minimalno plačo, pojasnjujejo na Finančni upravi RS. Dodajajo tudi, da lahko upravičenec začasno ali občasno dela pri več delodajalcih hkrati, vendar v seštevek njegovega zaslužka ne sme preseči predpisane omejitve glede ur in višine zaslužka upokojenca.

Če upokojenec dela na podlagi pogodbe o začasnem ali občasnem delu upokojenca, mora imeti izvod te pogodbe ves čas opravljanja dela pri sebi oziroma tam, kjer dela. Globa za kršitelje pa je od 100 do 2.500 evrov!

Več o tem, katere omejitve morate upoštevati delodajalci pri začasnem ali občasnem delu upokojencev, smo pisali v prispevku Kdo lahko opravlja občasno delo?.

Do zaslužka upokojenca s pogodbo o začasnem ali občasnem delu ne morejo tisti, ki so le delno upokojeni. Delo na podlagi pogodbe o začasnem ali občasnem delu pa ne vpliva na izgubo pravic iz naslova upokojenskega statusa pri vseh ostalih upokojencih. Prav tako se lahko upokojenci odločijo za delo na podlagi pogodb civilnega prava (podjemne ali avtorske pogodbe) in na podlagi osebnega dopolnilnega dela.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate dobro idejo in bi radi z njo nekaj zaslužili? Nikoli ni prepozno za prvi korak!

Več informacij

Od novega leta dalje pa so v veljavi spremembe zakonodaje glede upokojencev, ki želijo delati tudi kot samostojni podjetniki - o tem smo nazadnje pisali v prispevku Ureditev statusa upokojenca: več kot polovica jih je zaprla s. p.

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2016/02/23/zasluzek-upokojenca-bo-lahko-malo-visji/