O-STA

Zdravstveno varstvo in mobilnost pacientov v EU

Vzajemna bo gostila mednarodno priznane strokovnjake s področja zdravstvenega zavarovanja

Ljubljana, 14. oktober 2003 - V začetku novembra bo v Ljubljani potekala mednarodna strokovna konferenca na temo zdravstvenega varstva in mobilnosti pacientov v razširjeni Evropski uniji. Na konferenci bo sodelovalo več kot 20 predavateljev iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Belgije, Avstrije, Španije, Malte, Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske, Estonije, Slovenije itd. Gostiteljica letošnje redne letne konference Mednarodnega združenja vzajemnih zavarovalnic (The Association Internationale de la Mutualité) je Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, največja slovenska zavarovalnica za prostovoljna zdravstvena zavarovanja.

Osrednja tema letošnjega simpozija, na katerem organizatorji pričakujejo več kot 200 udeležencev iz celega sveta, je bila izbrana v luči širitve Evropske unije (EU), saj se bo maja 2004 EU pridružilo deset novih članic. Udeleženci mednarodne konference bodo razpravljali o tem, kako bo pridružitev vplivala na glavne izzive na področju zdravstvenega varstva, s katerimi se soočajo bodoče članice EU, ter kako bi lahko EU podprla zdravstvene sisteme v pridruženih državah. Spregovorili pa bodo tudi o tem, kako bo odpiranje meja vplivalo na zdravstvene sisteme, ter o možnih prednostnih, ki bi ga le-to prineslo bolnikom in tudi izvajalcem storitev v zdravstvenem sektorju.

Mednarodna konferenca, na kateri bo imel uvodno besedo minister za zdravje prof. dr. Dušan Keber, predstavlja dobro priložnost za izmenjavo izkušenj med predstavniki zdravstvenih zavarovalnic, saj bodo na konferenci zastopane številne države. Tako se bo v Ljubljani za govorniškim odrom zvrstilo več kot 20 predavateljev, med katerimi bosta tudi predstavnik Evropske komisije Marc Berthiaume in predsednik mednarodnega združenja vzajemnih zavarovalnic Ron Hendriks. Številni nacionalni predstavniki bodo predstavili izkušnje držav članic Evropske unije in pridruženih članic, o slovenskih izkušnjah pa bodo spregovorili Tit Albreht iz Inštituta za varovanje zdravja, Breda Butala iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ter Marko Jaklič in Robert Sraka iz Vzajemne.

Strokovna konferenca, ki bo potekala v petek, 7. novembra, sicer predstavlja osrednji del tridnevnega srečanja, na katerem bodo udeleženci razpravljali o zdravstvenem varstvu in mobilnosti v razširjeni Evropi. 5. in 6. novembra bo namreč Vzajemna gostila tudi generalno skupščino združenja AIM, na kateri bodo sprejeli ustavo združenja, ter posamezne sestanke odborov združenja, ki se ukvarjajo s specifičnimi problemi na področju zdravstvenega in socialnega varstva.

AIM je največje mednarodno združenje vzajemnih zavarovalnic, ki združuje predstavnike 45-ih zavarovalnic iz 29-ih držav iz vsega sveta, in je pomemben partner Evropski komisiji pri oblikovanju regulative na področju zdravstva in socialnega varstva v Evropi. Več o AIM na www.aim-mutual.org.